Η AstraZeneca Plc συμφώνησε να εξαγοράσει την Fusion Pharmaceuticals Inc. έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν το ξέφρενο κύμα των συμφωνιών τους με πολλά υποσχόμενες εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα καταβάλει 21 δολάρια ανά μετοχή για τη Fusion, ή 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά προκαταβολικά, καθώς και επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την επίτευξη στόχων. Το πλήρες ποσό αντιστοιχεί σε premium 126% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Fusion τη Δευτέρα.

Η Fusion είναι μια βιοτεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει φάρμακα που μεταφέρουν ραδιενεργά ισότοπα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα με στοχευμένο τρόπο, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στα υγιή κύτταρα. Η AstraZeneca πιστεύει ότι τα φάρμακα αυτού του είδους πρόκειται να συμβάλουν στον επαναπροσδιορισμό της θεραπείας του καρκίνου παγκοσμίως.

Μετά από μια μετατόπιση της εστίασης για την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμφωνία με τη Fusion σηματοδοτεί την επιστροφή του ενδιαφέροντος του διευθύνοντος συμβούλου Πασκάλ Σοριό στην ογκολογία. Τα έξυπνα στοιχήματα που έχει κάνει στο παρελθόν για τις θεραπείες του καρκίνου έχουν αποτελέσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης  της AstraZeneca την τελευταία δεκαετία.

Η συμφωνία ακολουθεί παρόμοια εξαγορά της Amolyt Pharma, μίας γαλλικής εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ενδοκρινικές ασθένειες, για λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον Δεκέμβριο, η Astra έκλεισε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για την αμερικανική εταιρεία εμβολίων Icosavax και δήλωσε επίσης ότι θα εξαγοράσει και την εταιρεία κυτταρικής θεραπείας Gracell Biotechnologies.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο απέφεραν πέρυσι περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την Astra και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών της. Ωστόσο, «η ανάπτυξη προϊόντων μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή όσον αφορά την έρευνα και το μάρκετινγκ, οπότε η Astra σχεδιάζει την ανάπτυξη μέσω εξαγορών για να αποφύγει μια πιθανή επιβράδυνση της κερδοφορίας της από την εστίαση αποκλειστικά στη μακροπρόθεσμη εσωτερική ανάπτυξη φαρμάκων», όπως δήλωσε το στέλεχος της Hargreaves Lansdown, Σουζάνα Στρίτερ.

Νέες θεραπείες

Η κίνηση για την εξαγορά της Fusion δείχνει τη σημασία που δίνει η Astra σε αυτές τις σχετικά νέες θεραπείες, με την πρώτη να έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ μόλις το 2018. Η Astra βλέπει μια ευκαιρία για ανάπτυξη, καθώς μεταξύ 30% και 50% των ασθενών με καρκίνο λαμβάνουν ακτινοθεραπεία σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Μία από τις πιο προηγμένες δυνητικές νέες θεραπείες της Fusion στοχεύει στον ανθεκτικό, μεταστατικό καρκίνο του προστάτη και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλύτερο τρόπο θεραπείας αυτών των ασθενών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της η εκτελεστική αντιπρόεδρος του τμήματος ογκολογίας της εταιρείας, Σούζαν Γκάλμπρεϊθ.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδυασμού των προϊόντων της Fusion με τον αγωγό παραγωγής της Astra, όπως δήλωσε η ίδια.

Μια άλλη βασική πτυχή είναι η απόκτηση πρόσβασης στις δυνατότητες παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας της Fusion σε τέτοιου είδους καινοτόμα φάρμακα. Μια κεντρική πρόκληση κατά την παραγωγή αυτών των φαρμάκων είναι η πρόσβαση σε ραδιενεργό υλικό για το οποίο η Fusion έχει ήδη συμφωνίες με προμηθευτές και το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή αυτών των θεραπειών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η παγκόσμια αγορά ραδιοφαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί από 7 δισ. δολάρια το 2022 σε 39 δισ. δολάρια έως το 2023, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Μαρκ Πουρσέλ.

Η εξαγορά της Fusion από την Astra είναι ένα «συναρπαστικό βήμα για την επέκταση της πλατφόρμας της ‘έξυπνης χημειοθεραπείας’ για τη θεραπεία του καρκίνου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Fusion διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα κλινικά pipelines στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Όπως και η Astra, άλλες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν επίσης μια σειρά εξαγορών τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους. Οι συναλλαγές περιλαμβάνουν την αγορά της Aiolos Bio Inc. από την GSK Plc, τη συμφωνία της Sanofi για την Inhibrx Inc. και την εξαγορά της MorphoSys AG από τη Novartis AG. Οι φαρμακοβιομηχανίες εστιάζουν σε στοχευμένες εξαγορές που είναι μικρότερης κλίμακας από τις μεγάλες αγορές οι οποίες παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους

Fed: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση της FOMC – Τι αναμένουν οι αναλυτές

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για «Ζάχο», Kochen και Elite

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ