Νέο σημαντικό «άνοιγμα» στον κλάδο καθαρής ενέργειας κάνει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αλυσίδας Zara, προχωρώντας στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αγορά του σε assets ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Inditex, Αμάνσιο Ορτέγκα, συμφώνησε να αγοράσει από τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Repsol μερίδιο ύψους 49% σε χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας έναντι 363 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χαρτοφυλάκιο απαρτίζεται από 12 φάρμες αιολικές ενέργειας και δύο μονάδες φωτοβολταϊκών στην Ισπανία, συνολικής παραγωγής 618 megawatt.

Το deal είναι το τρίτο και μακράν το μεγαλύτερο στον κλάδο της ενέργειας για τον Ορτέγκα και τον προσωπικό επενδυτικό του βραχίονα, την Pontegadea, που δεν έχει σύνδεση με τον όμιλο της Inditex. Είχε προηγηθεί η εξαγορά, το 2021, του 49% της αιολικής φάρμας Delta και πάλι από τηνRepsol έναντι 245 εκατ. ευρώ και την απόκτηση του 49% μιας μικρότερης μονάδας, της Kappa, νωρίτερα φέτος.

Η Pontegadea έχει επίσης επενδύσει στην ισπανική εταιρεία δικτύου φυσικού αερίου, την Enagas SA, αποκτώντας ένα μετοχικό μερίδιο της τάξεως του 5%, ενώ διαθέτει μικρά μερίδια στην εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου Redeia SA και την πορτογαλική REN-Redes Energeticas Nacionais SGPS SA.

Πάντως, ο κλάδος του real estate εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του χαρτοφυλακίου της Pontegadea, σε ποσοστό άνω του 80%.

Για τον ισπανικό ενεργειακό γίγαντα της Repsol, το deal σηματοδοτεί την εισροή «φρέσκου» χρήματος στα ταμεία της σε ένα διάστημα υψηλών δαπανών λόγω της αύξησης των επιτοκίων, χωρίς μάλιστα να παραχωρεί το πλειοψηφικό ποσοστό στα assets.

Η στρατηγική αυτή έχει υιοθετηθεί εσχάτως και από άλλες ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ τους και η επίσης ισπανική Iberdrola SA, όπου μέσω της πώλησης μειοψηφικών μεριδίων σε διάφορα assets στην Ευρώπη διασφαλίζουν νέα κονδύλια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πληροφορίες της εφημερίδας Cinco Dias, η ισπανική Endesa SA, που ελέγχεται από την ιταλική Enel SpA φέρεται να έχει προσλάβει συμβούλους για να τη βοηθήσουν να προχωρήσει στην πώληση ενός μεριδίου της τάξεως του 49% σε ένα χαρτοφυλάκιο assets καθαρής ενέργειας αξίας 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Greece Talks: Να αποκτήσουμε το καλύτερο τουριστικό προϊόν διεθνώς

Eurobank: Τι οδήγησε σε αύξηση απασχόλησης και μείωση ανεργίας στο 9μηνο (γραφήματα)

«Ζεστό χρήμα» 717 εκατ. ευρώ σε επιδόματα και ενίσχυσεις τον Δεκέμβριο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ