Οι αγορές αυξάνουν την πίεση στις κεντρικές τράπεζες για να ενισχύσουν τη χαλάρωση της πολιτικής.

Οι αποδόσεις σε ομόλογα αναφοράς έχουν βουτήξει κάτω ή κοντά στα βασικά επιτόκια στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Αν και είχε συμβεί στις ΗΠΑ, δεν συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και δεν έχει συμβεί ποτέ στη ζώνη του ευρώ. Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες για την τόνωση του πληθωρισμού και δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθορίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Με τις αγορές να προετοιμάζονται για περικοπές επιτοκίων, εάν οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, θα χάσουν την αξιοπιστία τους στα μάτια των επενδυτών, θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα και θα οδηγήσουν σε μια προσφυγή στην ασφάλεια των ομολόγων, στα νομίσματα και τις μετοχές. Αυτό θα ανεβάσει τον πήχη για τις κεντρικές τράπεζες που αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν την επόμενη οικονομική κρίση.

“Υπάρχει ένα σημείο ανατροπής όπου η μη ικανοποίηση της αγοράς είναι επικίνδυνη”, δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής στην Aberdeen Standard Investments. “Το να μην ικανοποιηθεί αυτή η αλλαγή της διάθεσης όταν βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο για τις οικονομίες, θα έχει κακό αποτέλεσμα”.

Το πρώτο σημείο-κλειδί θα μπορούσε να έρθει την Πέμπτη, καθώς οι αγορές εκτιμούν 40% πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση πολιτικής της. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi να θέσει τις βάσεις για περισσότερα κίνητρα τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι traders υπολογίζουν σε 20 μονάδες βάσης στις μειώσεις των επιτοκίων για φέτος.

Το λιγότερο, η πίεση της αγοράς ωθεί τις τράπεζες να αποφασίσουν εάν πρέπει να αρχίσουν να χαλαρώνουν νωρίτερα την πολιτική τους και όχι αργότερα, εν μέσω ανησυχιών για τα νομίσματά τους, σε αντίθεση με εκείνες άλλων χωρών που αναλαμβάνουν δράση. Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα και να την ακολουθήσει άλλες μειώσεις φέτος.

“Οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να περάσουν από έναν μεγάλο κύκλο χαλάρωσης στον επόμενο μεγάλο κύκλο χαλάρωσης”, δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής της στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank. “Δεν υπήρξε κανένας κύκλος σφιξίματος γιατί ειλικρινά, δεν υπάρχει κύκλος. Αυτό ακριβώς μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εκ των πραγμάτων εθνικοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών “.

Στη ζώνη του ευρώ, οι πληθωριστικές προσδοκίες που παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο της, οδηγώντας σε φόβους για “Ιαπωνικοποίηση” – έναν κόσμο μόνιμα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και νομισματικής χαλάρωσης. Η Κριστίν Λαγκάρντ, που αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, αναμένεται ευρέως να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις για περισσότερες δαπάνες, ενώ η κεντρική τράπεζα επανεξετάζει το στόχο της για τον πληθωρισμό.