Η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Leopard 2, παρέχοντας στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου μια σημαντική αναβάθμιση έναντι των Ρώσων εισβολέων.

Τα τανκς γερμανικής κατασκευής θα προέλθουν από αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων Bundeswehr, ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ανακοίνωσή του μέσω e-mail. Τα 14 Leopards θα αποτελέσουν μια πρώτη προμήθεια και στόχος είναι να δημιουργηθούν δύο τάγματα.

Η Γερμανία θα δώσει επίσης στους συμμάχους την απαιτούμενη άδεια να προμηθεύουν τα Leopard 2 τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει σύντομα στη Γερμανία, με το πακέτο προμηθειών να περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη, πυρομαχικά και συντήρηση.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», αναφέρει ο Σολτς στη δήλωσή του. «Ενεργούμε με τρόπο στενά συμφωνημένο και συντονισμένο διεθνώς».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προσφέρει στην Ουκρανία Abrams, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι το όχημα καταναλώνει πολύ καύσιμο και είναι δύσκολο να λειτουργήσει.

Η γερμανική απόφαση να στείλει τα Leopards είναι το τελευταίο βήμα σε μια ριζική αναθεώρηση της γερμανικής αμυντικής πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες. Μέχρι τότε, η Γερμανία αρνιόταν να στείλει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες και είχε αφήσει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να υποβαθμιστούν προχωρώντας επι σειρά δεκαετιών σε περιορισμένες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Οι ιστορίες πίσω από τα νυφικά που έγραψαν ιστορία και το τελευταίο προπύργιο του κιτς

Πόσα χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ – Αυτά είναι τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας