search icon

Bloomberg

Η Ιταλία αξιώνει κορυφαία οικονομική θέση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η σημερινή επιτροπή με επικεφαλής τον Jean-Claude Juncker περιλαμβάνει την Ιταλίδα Federica Mogherini ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής

Η Ιταλία θα πρέπει να επιδιώξει να κερδίσει μια κορυφαία θέση με ένα οικονομικό προσανατολισμό στο νέο εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαμορφωθεί αργότερα φέτος, δήλωσε το κύριο επιχειρηματικό λόμπι του έθνους.

“Για να λειτουργούμε προληπτικά και να παίξουμε τον ρόλο που αξίζουμε στην Ευρώπη, η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει και να αποκτήσει έναν Επίτροπο με συγκεκριμένο οικονομικό χαρτοφυλάκιο – το εμπόριο, τη βιομηχανία, την εσωτερική αγορά, τις οικονομικές υποθέσεις ή τον ανταγωνισμό” δήλωσε ο Vincenzo Boccia, επικεφαλής της Confindustria την Τετάρτη, μιλώντας στην ετήσια στη Ρώμη.

Η σημερινή επιτροπή με επικεφαλής τον Jean-Claude Juncker περιλαμβάνει την Ιταλίδα Federica Mogherini ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής. Στην προηγούμενη προεδρία την οποία κατείχε ο Jose Manuel Barroso, το κράτος αυτό εκπροσωπήθηκε από τον Antonio Tajani, ο οποίος ήταν επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας και σήμερα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Mario Draghi, άλλος Ιταλός, είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο.

“Η ανάληψη ενός οικονομικού χαρτοφυλακίου από τον επόμενο Ιταλό επίτροπο θα ήταν σίγουρα καλό, διότι αν και τα μέλη της Κομισιόν υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν όλα τα κράτη της ΕΕ, αναπόφευκτα καταλήγουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το κράτος από όπου προέρχονται”, ανέφερε ο Carlo Cottarelli, πρώην εκτελεστικό μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε δηλώβσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης της Confindustria.

Exit mobile version