Καθώς το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη διαχέεται στην αγορά και οι μετοχές των Magnificent Seven εκτινάσσονται στα ύψη, αρκετοί επενδυτές ανησυχούν για το τί μέλλει γενέσθαι.

Πολλοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επανάληψη της φούσκας των dot-com του 1999. Υποστηρίζουν ότι το υπεροβλικό ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν το διαδίκτυο και οι εταιρείες είναι υπερβολικά υπερτιμημένες. 

Παρ’ όλα αυτά, για όλους όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια φούσκα «dot-com 2.0», υπάρχει μια εύκολη απάντηση, αφού οι μετοχές τεχνολογίας δεν μοιάζουν με αυτές του 1999. Αυτή τη φορά, βγάζουν πραγματικά χρήματα.

Πολλοί «κοιτούν» πολύ πιο πίσω, στην αντίστοιχη κατάσταση της φούσκας των μετοχών Nifty Fifty στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Μετά από μια περίοδο υπεραπόδοσης κατά την οποία θεωρούνταν απροσπέλαστες, οι μετοχές αυτές κατέρρευσαν τελικά κατά 60% μεταξύ του 1973 και του 1975, σημειώνει ο γνωστός αναλυτής Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ.

«Αυτή η διαβόητη ομάδα των 50 εταιρειών θεωρούνταν στρατηγικές επιλογές ‘buy and hold forever‘ πριν από την κατάρρευσή τους το 1973 και την επακόλουθη άθλια απόδοσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής σε σημείωμά του την Τετάρτη.

«Αυτές ήταν πραγματικές εταιρείες με πραγματικές επενδύσεις αλλά το συναίσθημα των επενδυτών μετατράπηκε σε ευφορία και τροφοδότησε τις τιμές και τις αποτιμήσεις σε μέγεθος φούσκας, πέρα από αυτό που δικαιολογούσαν τα θεμελιώδη στοιχεία», προσέθεσε.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Business Insider, ορισμένες από τις εταιρεέις αυτές δεν απέτυχαν παταγωδώς. Η ομάδα των Nifty Fifty συμπεριελάμβανε εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Proctor and Gamble και η McDonald’s.

Όπως τόνισε ο αναλυτής, όμως, το ράλι των αγορών έχει εξαιρετικά περιορισμένο εύρος αυτή τη στιγμή. Ακόμη και αν το γεγονός ότι το πάνθεον των επτά τεχνολογικών μετοχών συμβάλλει σε ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών του S&P 500 (45% μόνο τον Ιανουάριο), οι επενδυτές συνεχίζουν να ρίχνουν χρήματα σε αυτές ούτως ή άλλως.

«Αυτό που συμβαίνει με τις Magnificent 7 είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη με τις Nifty Fifty. Οι επενδυτές που είναι επιρρεπείς στην υπερβολή θα υπερβάλουν, θα χάσουν την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά τους και θα ενδώσουν στον πειρασμό να ενταχθούν στο πλήθος», συμπλήρωσε ο Ρόζενμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη

Λεωφόρος Βουλιαγμένης: Πράσινο φως για την «προσγείωση» ενός αεροπλάνου Boeing 747

Eco friendly επενδύσεις-μαμούθ από τους Έλληνες εφοπλιστές (pics)

Γιάννης Καντώνιας (Cosmos Aluminium): Ο επιχειρηματικός γάμος που άνοιξε παράθυρο στον κόσμο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ