Ακόμη και αν η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μια σειρά πολιτικών κινδύνων που σιγοκαίνε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να απειλούν να υπονομεύσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ, ενισχυμένη από τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με κέρδη άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια), έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς, με το δείκτη της βιομηχανίας και καταναλωτικό κλίμα που καταγράφει την ισχυρότερη επίδοση αυτό το μήνα από τον Ιανουάριο του 2001.

Ωστόσο, η χειρότερη από τις αναμενόμενες εκλογικές επιδόσεις του κόμματος της Angela Merkel στη Γερμανία και η πτώση της δημοτικότητας του Emmanuel Macron στη Γαλλία σωρεύονται ως δυσκολίες στην ενδυνάμωση ενός ανανεωμένου γαλλογερμανικού άξονα- πυρήνα στην καρδιά της Ευρώπης. Οι εκλογές στην Ιταλία και η καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία, που δεν εξαλείφει την τάση για μεγαλύτερους κινδύνους αυτονομίας, επηρεάζουν αντιστοίχως τις οικονομίες αριθ. 3 και αριθ. 4 της ζώνης του ευρώ, θέτοντας αμφιβολίες για την αναδυόμενη ανάκαμψη της ΕΕ.

Και ενώ η ευνοϊκή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει καθησυχάσει τις αγορές και έχει δώσει ώθηση στην οικονομία, συγχρόνως έχει κάνει τα κράτη μέλη να εφησυχάσουν και να επιδιώκουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις μελλοντικές κρίσεις, σύμφωνα με τον Carsten Nickel, διευθύνοντα σύμβουλο της Teneo Intelligence. Μόλις σφίξει η πολιτική της ΕΚΤ, «όλος ο πολιτικός κίνδυνος θα έρθει στην πρώτη γραμμή», είπε.