Η Nvidia Corp. είναι η μεγάλη κερδισμένη του φετινού «πυρετού» ο οποίος έχει κατακλύσει τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση αγοράς της.

Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο της τάξης του 13% την περασμένη Τρίτη, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της Nvidia κατά $65 δισεκατομμύρια και τα ετήσια κέρδη της στα $219 δισ. 

Αν και περίπου 20 αναλυτές αύξησαν την τιμή-στόχο (target price) της μετοχής, η Goldman Sachs επικαιροποίησε την εκτίμησή της σε «buy», δεδομένων των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων που κατέγραψε η Nvidia το δ’ τρίμηνο του 2022 και τα οποία δίνουν ώθηση στα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου. Η θετική αυτή επικαιροποίηση υποδεικνύει πως η προσήλωση του τεχνολογικού κολοσσού στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει αρχίσει να αποδίδει.

Η Nvidia κατέχει την πρώτη θέση της αγοράς των καρτών γραφικών οι οποίες χρησιμοποιούνται για τους πολύπλοκους υπολογισμούς οι οποίοι «τροφοδοτούν» το ΑΙ. Αυτό, με τη σειρά του, υποδεικνύει σε πολλούς αναλυτές και επενδυτές πως η εταιρεία θα βγει κερδισμένη από την επέκταση των εφαρμογών τύπου ChatGPT.

«Όταν έχουμε μία νέα “μόδα” στον τομέα της τεχνολογίας, είναι φυσικό πως οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να βγουν κερδισμένοι», τόνισε το στέλεχος της AJ Bell, Ρας Μόλντ, προσθέτοντας πως «ο ρόλος της Nvidia στο νεοφυή τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπει εύλογα τη μετοχή της σε επενδυτικό φαβορί».

Οι αναλυτές αναμένουν πως οι εταιρείες οι οποίες δημιουργούν chatbots όπως το ChatGPT θα χρειαστούν όλο και περισσότερη ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων των εκατομμυρίων χρηστών οι οποίοι συρρέυουν στις εφαρμογές αυτές.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Το «AI» το οποίο πάλαι ποτέ αποτελούσε αποκύημα της επιστημονικής φαντασίας έχει μετατραπεί σε τεχνολογικό «τσιτάτο» λόγω της απότομης αύξησης της δημοφιλίας του ChatGPT.

Ολόκληρος ο κλάδος των Big Tech, είτε πρόκειται για την Microsoft είτε για την Alphabet έχουν ανακοινώσει τα δικά τους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές τους δεν έχουν καταγράψει κάποια απροσδόκητη άνοδο στον δείκτη Nasdaq 100 Index, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Nvidia η οποία ανακοίνωσε τη δική της υπηρεσία cloud AI την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε πως συνεργάζεται με τις Oracle, Microsoft και Google έτσι ώστε να τους παρέχει την αναγκαία ταχύτητα επεξεργασίας μέσω απλών περιηγητών του διαδικτύου.

Τον κώδωνα του κινδύνου, όμως, κρούουν ορισμένοι αναλυτές όπως ο CEO της AXS Investments, Γκρεγκ Μπασούκ, ο οποίος υποστηρίζει πως «η μετοχή μπορεί να έχει καταγράψει υπερβολική ανάπτυξη λόγω της παρούσας μανίας με την τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή της είναι εξαιρετικά ακριβή αυτή τη στιγμή σε σχέση με την πραγματική της αξία».

Διάβαστε ακόμη

Διορία 15 ημερών σε τράπεζες και servicers για «μαύρη λίστα» οφειλετών

Οι θετικοί οιωνοί αλλά και οι 3 προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 (γραφήματα)

Γουόρεν Μπάφετ: Αύξηση 12,2% στα λειτουργικά κέρδη το 2022 για την Berkshire Hathaway