Η Τουρκία ξεκίνησε και πάλι να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου εκποίησης που ξεκίνησε το 2016 λόγω εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχωρά σε αυτές τις αγορές στο πλαίσιο της πολιτικής ομαλοποίησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων αναφέρει το bloomberg. Τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο, γεγονός που επιτρέπει την επαναφορά της αγοράς αμερικανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάστηκε το Bloomberg, η αξία των αμερικανικών ομολόγων στα τουρκικά αποθέματα αυξήθηκε κατά 10 δισ. δολάρια το τελευταίο έτος, φτάνοντας στα 12 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία είχε στο παρελθόν στην κατοχή της σχεδόν 80 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, ωστόσο προχώρησε σε εκτεταμένες πωλήσεις μετά την επιδείνωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγαλύτερη αύξηση των αγορών σημειώθηκε τον Οκτώβριο, ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές που έφεραν και πάλι τον Τραμπ στην προεδρία, με την Τουρκία να αγοράζει ομόλογα αξίας περίπου 6 δισ. δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα το ζήτημα.

Βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας και οικονομική ανασυγκρότηση

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τον βασικό της σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, υπήρξαν ταραχώδεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, με την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να τις βελτιώσει. Παραμένουν, πάντως, διαφωνίες σχετικά με το μέλλον της Γάζας και τη στήριξη των ΗΠΑ προς τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο του 2023, ο Ερντογάν προχώρησε σε ριζική αναμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, επιλέγοντας τεχνοκράτες φιλικούς προς τις αγορές για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε ξεπεράσει το 80%.

Τους τελευταίους 18 μήνες, οι οικονομικές αρχές της Τουρκίας, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική τράπεζα, εργάζονται για την επιστροφή σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από μονοψήφια ποσοστά στο 50%, καθώς και την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στις καταθέσεις σε τουρκική λίρα.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Τρία νέα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου

Η ΕΕ θα διαθέσει συνολικά €200 δισ. για επενδύσεις ΑΙ

Παναγιώτης Μονεμβασιώτης: Γιατί η Βενέτης πατάει stop στα μεγάλα καταστήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα