Φρένο στη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων πατάει η Βενέτης θέτοντας πλέον στο επίκεντρο της ανάπτυξης της τα μικρά καφέ Veneti Go, κυρίως με τη μέθοδο του franchise αλλά και την επέκταση σε επαρχιακές πόλεις και νησιά μέσω της εξαγοράς μικρών τοπικών δικτύων καταστημάτων.
Όπως εξήγησε ο βασικός μέτοχος του Ομίλου κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης η αναδίπλωση έναντι μιας σειρά εμβληματικών “επενδύσεων”, με τελευταία αυτή του πρώην Jackson’s Hall στο Κολωνάκι, είναι «αναγκαστική». Κι αυτό διότι οι νέες συνθήκες καθιστούν αδύνατη την απόσβεση τέτοιων επενδύσεων πλέον, όπως εξήγησε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου καταστήματος (Jackson’s Veneti Hall).
«Όταν προχωρήσαμε στη μίσθωση του ακινήτου το 2015 η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο και σήμερα είναι μια έρημη στέπα. Όταν μπήκαμε το Κολωνάκι ήταν ακόμη δυνατό κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Εξάλλου με τις αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη και το κόστος διαβίωσης και δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει κάτι» σημείωσε χαρακτηριστικά o επικεφαλής του ομίλου Βενέτη
Το αρχικό κόστος της επένδυσης, που τελικά χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί μπλεγμένη σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα και την αλλαγή της νομοθεσίας που απαιτούσε σοβαρές παρεμβάσεις στο κτίριο, είχε προϋπολογιστεί δύο εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά το τελικό κόστος έφτασε τα επτά εκατομμύρια, ποσό που αφορά στην ανακατασκευή, στις αδειοδοτήσεις, στο εξοπλισμό των καταστημάτων αλλά και στην πληρωμή των μισθωμάτων όλα τα χρόνια που ήταν κλειστό.
«Δεν σχεδιάζουμε να ανοίξουμε άλλα καταστήματα, και ειδικά μεγάλα σαν κι αυτό. Ανοίξαμε αρκετά τα τελευταία χρόνια, πάνω από 20. Αντιμετωπίζουμε όμως πρόβλημα με το προσωπικό μας και ήδη τα μαγαζιά μας έχουν δεχθεί μία μείωση στην εξυπηρέτηση των πελατών. Οπότε φρενάρουμε, δεν θα κάνουμε νέα έως ότου δούμε εάν μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης.
Ακόμα και σε επίπεδο franchise όμως η αλυσίδα θα στραφεί περισσότερο στα μικρά και οικονομικότερα Veneti Go. «Πριν από 5 χρόνια η επένδυση για ένα μεγάλο κατάστημα Βενέτη ήταν γύρω στα 300 χιλ. ευρώ. Σήμερα το κόστος έχει ξεπεράσει τα 700 χιλ. ευρώ! Ποιος λοιπόν θα επιλέξει να κάνει ένα κατάστημα τόσο μεγάλο!», αναρωτήθηκε. Μάλιστα τόνισε πως σήμερα η εστίαση και ο κλάδος των αρτοποιών είναι υπό διωγμό.
Επίσης το πρόβλημα της γραφειοκρατίας ήταν αυτό που φρέναρε και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Βενέτης από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία σε ιδιόκτητη έκταση ωστόσο σχέδιο παγώνει. Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου «τώρα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε άδεια αλλά σκεφτόμαστε να κάνουμε μια νέα αγορά κοντά στην περιοχή που βρισκόμαστε ώστε να είμαστε κοντά στην Αττική για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα μεταφοράς του προσωπικού. Δεν βρίσκουμε στην Αττική προσωπικό πόσο μάλλον στη Βοιωτία».
Το ζήτημα του προσωπικού αποτελεί πρόβλημα γενικότερα, τόσο για τον όμιλο, στον οποία απασχολούνται 1.750 εργαζόμενοι, όσο γενικότερα και για τον κλάδο της εστίασης.
Πωλήσεις
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου Βενέτη ανήλθε το 2024 στα 75 εκατ. εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 17%. Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου έφτασαν το 2024 τα 5,3 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας μείωση 15%. Οι συνολικές πωλήσεις όλων των σημάτων του ομίλου ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο καταστημάτων η εταιρεία διαθέτει σήμερα 130 σημεία πώλησης.
Στρατηγικός στόχος της ΒΕΝΕΤΗ για το 2025 είναι να επενδύσει στην εξαγορά μικρών, οικογενειακών, ελληνικών εταιρειών παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πρώτων υλών παραγωγής που προέρχονται από τον τόπο μας, όπως το γάλα και το λάδι. Mε στόχο την παραγωγή και χρήση μόνο φυσικών πρώτων υλών στα προϊόντα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, στη Βοιωτία και του ελαιολάδου, στην Ολυμπία Ηλείας.
Όσον αφορά την νεοαποκτηθείσα εταιρεία ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ, έχει μπει σε διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα λανσάρονται νέα προϊόντα στον χώρο του ποιοτικού παγωτού μόνο με φρέσκο γάλα, όπως η νέα σειρά «ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ 1967» με συνταγές της εποχής εκείνης, που εισέρχεται στην αγορά τόσο του παγωτού retail όσο και του παγωτού για τζελατερίες. Η εταιρεία θα επενδύσει στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο: Νέοι κανόνες και ρυθμίσεις για Κεφαλαιαγορά και επενδύσεις
Στο στόχαστρο ξανά όσοι δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ – Eλέγχονται και 20 influencers
Χρέη 3 δισ. του κράτους προς την αγορά η «κληρονομιά» του 2024
Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα