Η Τουρκία θα επαναφέρει φόρο 0,1% σε ορισμένες συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, προχωρώντας σε μια κίνηση που θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά κινδυνεύει να δημιουργήσει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση της αγοράς.

Η εισφορά, που διατηρείται στο μηδέν για πάνω από μια δεκαετία, θα επιβληθεί σε πωλητές σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με προεδρική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα ισχύει για τη διατραπεζική αγορά και τις πιστωτικές συναλλαγές. Ο μέσος όγκος συναλλαγών στην τοπική αγορά συναλλάγματος ήταν $3,6 δισ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Τουρκία έχει καταφύγει σε αδέξιες τακτικές, προκειμένου να σταθεροποιήσει τη λίρα, έφτασε ακόμη και να σχεδιάσει μια νομισματική κρίση πριν από τις εκλογές του Μαρτίου πιέζοντας τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου αυτές να μην παρέχουν ρευστότητα σε ξένους επενδυτές. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχουν ετοιμάσει σχέδια ώστε να επιβάλουν κεφαλαιακούς ελέγχους.

Η τουρκική λίρα εξασθένησε σχεδόν κατά 13% έναντι του δολαρίου φέτος, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη από εκείνες των αναδυόμενων αγορών, μετά το πέσο της Αργεντινής.