Το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, απέπλευσε την Τρίτη ψάχνοντας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα βαθιά νερά της Μεσογείου, μια κίνηση που μπορεί να επιδεινώσει τις μακρόχρονες εντάσεις με την Ελλάδα.

Το «Fatih», που ονομάστηκε από τον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του περίπου 60 ναυτικά μίλια από την τουρκική ακτή εντός ή γύρω από την αμφισβητούμενη περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα hot spot φυσικού αερίου με μεγάλα ευρήματα για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια.

Τα σχέδια ενεργειακής εξερεύνησης της Τουρκίας έχουν ήδη προκαλέσει ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα. Η εξερεύνηση αυτή έρχεται επίσης καθώς η Κύπρος πιέζει να βρει φυσικό αέριο στην περιοχή, κάτι που η Τουρκία – που κατέλαβε το βόρειο κομμάτι του νησιού από το 1974 – αντιτάσσεται ένθερμα χωρίς συμφωνία για την κατανομή των εσόδων από οποιαδήποτε ευρήματα.

“Πιστεύω ότι καμία πλευρά δεν αναζητεί άμεση σύγκρουση”, δήλωσε ο James Ker-Lindsay, ανώτερος επισκέπτης στο London School of Economics. Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος σύγκρουσης. “Αυτές μπορεί να είναι πολύ, πολύ τεταμένες καταστάσεις και τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο εντελώς απροσδόκητα πολύ γρήγορα”, είπε.

Θαλάσσια Σύνορα

Η υπεράκτια δραστηριότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο ακολουθεί τις ήδη υπάρχουσες τριβές με την Ελλάδα σχετικά με το σχέδιό της να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της ξεκινώντας από τη δυτική πλευρά στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η Ελλάδα δεν έχει σχέδια να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια από την ακτή αυτή τη στιγμή, δήλωσε ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Bloomberg. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκάλεσε «σοβαρή ανησυχία για την Τουρκία», είπε ένας βοηθός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου στις 20 Οκτωβρίου αναφέρθηκε σε σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας γύρω από τα νησιά της Κρήτης και στην Εύβοια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αθήνας.

Τα υποθαλάσσια όρια στο Αιγαίο ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με κάθε χώρα να προσπαθεί να εντοπίσει από πού μπορεί να εκμεταλλευτεί πετρελαιοειδή και ορυκτά αποθέματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσάβουσογλου προειδοποίησε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας έχει εγκρίνει στρατιωτική δράση το 1995 εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι έγκυρες», τόνισε.