Η οικογένεια Peugeot, μια από τις πιο γνωστές και ισχυρές οικογένειες της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από τους μειοψηφικούς μετόχους της οι οποίοι ζητούν αναθεώρηση της επενδυτικής της στρατηγικής και βελτίωση της διαφάνεια της εταιρείας Peugeot Invest.

Οι μέτοχοι εκφράζουν την ανησυχία του σχετικά με τις πρόσφατες ζημίες από επενδύσεις, όπως η Orpea και η Signa, καθώς και για τη στρατηγική διανομής μερισμάτων. Η Peugeot Invest, η οποία ελέγχεται από την γαλλική οικογένεια και διευθύνεται από τον Robert Peugeot, 74 ετών, αναμένεται να αντιμετωπίσει μια ομάδα δυσαρεστημένων επενδυτών στη γενική συνέλευση της Παρασκευής.

Οι επενδυτές αυτοί έχουν εκφράσει δημόσια μια μακρά λίστα παραπόνων, όπως το βαθύ εμπορικό discount, τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη, την εταιρική διακυβέρνηση, τις πολιτικές αμοιβών και τη στρατηγική επενδύσεων. Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονά τους είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας — τα οποία περιλαμβάνουν μερίδια στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis NV, την επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co. και έναν αμπελώνα στο Μπορντό – αξίζουν σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκριτικά, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο ανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το discount 54% είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των ευρωπαϊκών επενδυτικών εταιρειών. Οι διαφωνούντες επενδυτές υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός τρόπος για να μειωθεί αυτή η διαφορά θα ήταν η διανομή μεγαλύτερου μεριδίου μετρητών ως μερίσματα. Ωστόσο, η Peugeot Invest απορρίπτει την ιδέα και είναι πιθανό να υπερισχύσει στη γενική συνέλευση: η οικογένεια ελέγχει σχεδόν το 80% των μετοχών και το 89% των δικαιωμάτων ψήφου.

«Τα συμφέροντα των μετόχων δεν είναι ευθυγραμμισμένα», δήλωσε η Colette Neuville, πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Μειοψηφικών Μετόχων, η οποία έχει συνεργαστεί με τους επενδυτές Moneta Asset Management και Sycomore Asset Management για να πιέσουν για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Peugeot Invest. «Δρουν σαν να μην υπάρχουν μειοψηφικοί επενδυτές», προσθέτει.

Η δημόσια κριτική είναι πρωτόγνωρη για την εταιρεία της οικογένειας, η οποία ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το 1989 σε ένα πλέον ανενεργό χρηματιστήριο στην ανατολική πόλη, Νανσύ. Η περιουσία της οικογένειας επικεντρώνεται γύρω από την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία, που συγχωνεύθηκε πριν τρία χρόνια με την Fiat Chrysler.

Η οικογένεια απέκτησε μερίδιο 7% στην ενιαία ομάδα, Stellantis, μία από τις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου με αγοραία αξία περίπου 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει επίσης, αποκτήσει μερίδια σε δεκάδες εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών επενδυτικών και ακινήτων. Τον Μάρτιο, η Peugeot Invest ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Bertrand Finet. Ο Finet ανέλαβε το συγκεκριμένο ρόλο το 2020, από τον Robert Peugeot, ο οποίος παρέμεινε ως πρόεδρος αλλά αναμένεται να αποχωρήσει το 2025. Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει αρκετούς κληρονόμους της επόμενης γενιάς.

Τώρα, ορισμένοι μέτοχοι ζητούν περαιτέρω αλλαγές. Πιέζουν για ετήσιο μέρισμα που να αντικατοπτρίζει καλύτερα την αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Η Peugeot Invest αύξησε την πληρωμή για το 2023 κατά 14% σε σύγκριση με μια αύξηση 21% στην καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων κατά την ίδια περίοδο. Η πίεση που αντιμετωπίζει η οικογένεια Peugeot από τους μετόχους υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτιώσεις στη διακυβέρνηση και τη διαφάνεια των επενδυτικών της δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ευθυγραμμιστούν τα συμφέροντα όλων των μετόχων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας της.

Η εταιρεία, ωστόσο, απορρίπτει την ιδέα σύνδεσης της διανομής μερισμάτων με την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενη τη χαμηλή ρευστότητα των μετοχών ως κύριο λόγο για το μεγάλο discount. Η άποψη της εταιρείας για το μέρισμα υποστηρίζεται από τον Joren Van Aken, αναλυτή στη Degroof Petercam, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για τα trading discounts των επενδυτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Peugeot Invest.

«Προτιμούμε οι επενδυτικές εταιρείες να κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους, δηλαδή να επενδύουν και όχι να πληρώνουν μερίσματα. Αν πληρώνεις όλη την καθαρή σου αξία στους μετόχους, υπονοείς ότι δεν πιστεύεις ότι η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει αξία». Οι μέτοχοι ζητούν επίσης να σταματήσει η διαφοροποίηση μέχρι να αντικατασταθούν ο CEO και ο πρόεδρος και η εταιρεία να αποδείξει την ικανότητά της να δημιουργεί αξία, «κάτι που δεν έχει κάνει από τα τέλη του 2017». Επιπλέον, οι επενδυτές λένε ότι η εταιρεία έχει αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με την απόφαση να καταβάλει δικαιώματα στην οικογένεια Peugeot για τη χρήση του ονόματος Peugeot.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Προς νέο σφυρί το μεγαλοπρεπές συγκρότημα στα Ανάβρυτα (pics)

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ: Το νέο εταιρικό σχήμα με πρόεδρο τον Γιώργο Προκοπίου

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ