Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος στη Γαλλία ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 ευρώ (1.000 $) και ενώ η τιμή έχει δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καταρρίπτουν τα ρεκόρ σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου ενόψει ενός κρίσιμου χειμώνα. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και συνιστά οικονομική απειλή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν δραστικά μέτρα περιορισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού στα κτίρια στη Γερμανία και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο κατά 80%, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο του κόστους. Οι αυξημένες τιμές είναι πιθανό να ωθήσουν πολλούς πολίτες στη μείωση της χρήση ενέργειας τον χειμώνα καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις τιμές.

Το γαλλικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 13% στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG σήμερα Παρασκευή 26/8. Το γερμανικό ισοδύναμο κατέγραψε επίσης ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση στα έως και 840 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αύξηση κατά 50% σε επίπεδο εβδομάδας. Στις σκανδιναβικές χώρες οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν κατά 11% στα 277 ευρώ την μεγαβατώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ένας επιπλέον λόγος που ωθεί τις τιμές στη Γαλλία είναι και το γεγονός ορισμένοι από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας θα συνδεθούν με το δίκτυο αργότερα από το αναμενόμενο όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Electricite de France SA. Πρόκειται για τις μονάδες που θα «σηκώσουν» το βάρος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ως βασική πηγή καθώς το φυσικό αέριο θα είναι σπάνιο.

Διαβάστε ακόμη:

Jackson Hole: O Πάουελ ενδέχεται να απογοητεύσει τους επενδυτές

Deloitte: Έσοδα €15,6 δισ. απέφεραν τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

«Αλλάζω συσκευή»: Μέχρι πότε ισχύει το voucher – Τι πρέπει να προσέξετε