Ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ινδία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, με σκοπό να εμβαθύνουν τους δεσμούς ασφάλειας ανάμεσά τους και να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά όπλα.

Όπως ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το πακέτο που εξετάζουν οι ΗΠΑ θα περιλαμβάνει στρατιωτική χρηματοδότηση ύψους έως και 500 εκατ. δολαρίων.

Αν εγκριθεί, το συγκεκριμένο πακέτο βοήθειας προς την Ινδία θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ σε ξένη χώρα, μετά το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές πότε θα ανακοινωθεί η συμφωνία ή ποια όπλα θα περιλαμβάνει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το πακέτο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να θεωρήσει την Ινδία μακροπρόθεσμο εταίρο ασφάλειας, παρόλο που δεν είναι πρόθυμη να επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, οι ΗΠΑ θέλουν να θεωρούνται αξιόπιστος εταίρος για την Ινδία, ενώ η κυβέρνηση συνεργάζεται με άλλα έθνη, όπως η Γαλλία, για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Τόνισε δε ότι ενώ η Ινδία ήδη διαφοροποιεί τις στρατιωτικές πλατφόρμες της από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θέλουν να συμβάλουν ώστε αυτό να γίνει πιο γρήγορα.

Παράλληλα, η κύρια πρόκληση για τις ΗΠΑ παραμένει το πώς θα παρέχουν στην Ινδία μεγάλες πλατφόρμες, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ναυτικά πλοία και άρματα μάχης, καθώς το πακέτο χρηματοδότησης που συζητείται δεν θα μπορούσε να κάνει πιο προσιτούς τους συγκεκριμένους τύπους συστημάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό, αλλά ούτε και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Η αύξηση των επιτοκίων μεταμορφώνεται σε αναπτυξιακό σοκ

Η αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως φέρνει κέρδη στη Ναυτιλία

Mastercard: Πιλοτικό πρόγραμμα για πληρωμές με αναγνώριση προσώπου