Σάλο δημιούργησε στην αμερικανική αγορά δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε πως δεκάδες στελέχη της First Republic Bank είχαν απολαβές που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 10 εκατ. δολάρια ετησίως, λίγο πριν την κατάρρευση της τράπεζας.

Μάλιστα, ένας τραπεζίτης που δεν κατονομάζεται και δεν ανήκε καν στα ανώτατα στελέχη είχε καταφέρει χάρη σε προμήθειες από συμφωνίες, δάνεια και χαρτοφυλάκια που είχε διαχειριστεί να φτάσει πέρυσι να βάλει στην «τσέπη» του 35 εκατ. δολάρια! Κοινώς κατάφερε να έχει απολαβές που ξεπέρασαν την ετήσια αποζημίωση του σημερινού… αφεντικού του, του CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, μετά από 17 χρόνια στο «τιμόνι» της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας.

Θυμίζουμε ότι η JPM εξαγόρασε την First Republic στις αρχές του μηνός, αφού οι εποπτικές αρχές είχαν αναλάβει τον έλεγχο της, λειτουργώντας έτσι ως «λευκός ιππότης» για τη διάσωση της.

«Η First Republic Bank έφτιαξε “όνομα” φροντίζοντας τους πλούσιους πελάτες της σε όλη την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, προσφέροντας σε πολλούς ασυνήθιστα ευνοϊκά ενυπόθηκα δάνεια τα οποία τελικά κατέληξαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της. Το σύστημα αυτό, ωστόσο, έκανε και πολλούς από τους εργαζόμενους της πλούσιους» γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Τα ενυπόθηκα δάνεια ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο διπλασιασμό του μεγέθους της μικρής τράπεζας, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η τράπεζα ήταν γνωστή στην… πιάτσα για τις γενναιόδωρες αποζημιώσεις που πρόσφερε στους εργαζόμενους της, η έρευνα που έγινε από το FDCI άφησε τους ελεγκτές… έκπληκτους με τα νούμερα αυτά.

Το σύστημα κινήτρων βοηθούσε να ανεβάζει τις αποζημιώσεις για πολλούς εργαζόμενους κατά μέσο όρο στα 310.000 δολάρια για τον καθένα, σε ετήσια βάση. Αν και τα ποσά διέφεραν από το ρόλο κάθε εργαζόμενου, την επίδοση του και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου του πελάτη του.

Ουσιαστικά στα επίπεδα αυτά η μέση ετήσια αποζημίωση ανά εργαζόμενο ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που λάμβαναν οι εργαζόμενοι μεγάλων ομίλων της Wall Street, όπως η Morgan Stanley (στα 280.000 δολάρια) και η JPMorgan (στα 142.000 δολάρια).

Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι αποζημιώσεις ανέβαιναν σε αρκετά εκατομμύρια, έως και πάνω από δέκα εκατομμύρια. Υπάρχουν δε, και παραδείγματα συγγενών διοικητικών στελεχών που επωφελούνταν από την… γενναιοδωρία της τράπεζας.

Ενδεικτικά, η σύζυγος του CCO, Ντέιβιντ Λίχτμαν, που ήταν διευθύντρια σε τμήμα, διασφάλισε 8,6 εκατ. δολάρια το 2021, πιο πολλά και από τον σύζυγο της, ενώ ο γιος του ιδρυτή και πρώην CEO της τράπεζας, Τζιμ Χέρμπερτ, λάμβανε 3,5 εκατ. δολάρια το χρόνο έχοντας θέση αντιπροέδρου.

Πάντως, δεδομένου ότι μέρος της ετήσιας αποζημίωσης διδόταν σε μετοχές της τράπεζας, ολόκληρες περιουσίες εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες  εβδομάδες. Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματευόταν στα 121,89 δολάρια στα τέλη του 2022, για να καταλήξει να κοστίζει μερικά… σεντς, όταν η τράπεζα κατέρρευσε.

Η JPMorgan έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει τα σχέδια της για το προσωπικό της First Republic, ήτοι πόσους ουσιαστικά θα κρατήσει και αξιοποιήσει, ίσως και μέσα στο μήνα. Κάποιοι θα απορροφηθούν στο νέο σχήμα, κάποιοι θα παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι θα απολυθούν.

Διαβάστε ακόμη

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια πριν τις εκλογές η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (πίνακες)

Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη

Nvidia: Ένα βήμα πριν από κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ. (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ