Τις εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαίωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συντηρώντας την «παύση» που εφαρμόζει εδώ και τρεις μήνες στο επίπεδο των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την τουρκική λίρα κάπως σταθερή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής και εκλογικής περιόδου. Θυμίζουμε πως την ερχόμενη Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 8,5% με το ανακοινωθέν της να επισημαίνει πως στα επίπεδα αυτά θεωρούνται «επαρκή» για να υποστηρίξουν την αναγκαία ανάκαμψη της οικονομίας μετά και το πλήγμα των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να προσφέρει στην κεντρική τράπεζα της χώρας μία (μικρή) ευκαιρία να περιορίσει την κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, λίγο πριν το β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Σημειωτέον πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε συγκεντρώσει το 49,5% των ψήφων κατά τη διάρκεια του α’ γύρου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων και αυξάνοντας τις πιθανότητες νέας προεδρικής θητείας του.

Τη στιγμή που η ισοτιμία της λίρας βρίσκεται ήδη κοντά σε ιστορικό χαμηλό, η παύση της μεταβολής των επιτοκίων αποτελεί μία από τις ελάχιστες επιλογές οι οποίες έχουν απομείνει στη «φαρέτρα» της κεντρικής τράπεζας ανεξαρτήτως του πολιτικού αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΟΙΚ Νουρεντίν Νεμπάτι έχει πολλάκις υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ακολουθώντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ερντογάν. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, «η κεντρική τράπεζα αναμένεται πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εναλλακτικές πρακτικές και την τραπεζική ρύθμιση για να αντισταθμίσει τα όποια αρνητικά αποτελέσματα της ανορθόδοξης πολιτικής της».

Πραγματικά, ο Ερντογάν πρόσφατα επανέλαβε πως (εφόσον βέβαια εκλεγεί) τα χαμηλά επιτόκια θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός του 44% θα καταγράψει μείωση. Για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομολόγων παγκοσμίως, όμως, η προσέγγιση αυτή δεν είναι βιώσιμη και ωθεί τα τουρκικά assets σε selloff.

«Σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν οι επιπτώσεις για τον πληθωρισμό στη χώρα είναι πολύ αρνητικές», τόνισε ο αναλυτής της SEB AB, Έρικ Μάγιερσον, προσθέτοντας πως «η χρηματοοικονομική αστάθεια παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών».

Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 6% φέτος. Το κόστος της ασφάλισης εναντίον μίας χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη 5ετία έχει αυξηθεί σε υψηλό εξαμήνου.

Χωρίς την ικανότητα αύξησης των επιτοκίων, οι προσπάθειες της ενίσχυσης της λίρας έχουν προσηλωθεί σε ορισμένα μέτρα όπως τη θέσπιση πλαφόν αγοράς δολαρίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις διατραπεζικές αγορές και μετατροπή των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος σε τουρκικές λίρες. 

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει, επίσης, προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην νομισματική αγορά κάτι το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περιόρισε τα καθαρά αποθεματικά της λίγο υπό το μηδέν πριν τον α’ γύρο των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Η νομισματική πολιτική αυτή, αν και έχει περιορίσει την μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έχει, παράλληλα, καθυστερήσει την επίδραση των επιτοκίων στην οικονομία.

Παρά τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης ο οποίος έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 550 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι, το κόστος των καταναλωτικών δανείων κυμαίνεται άνω του 30%. 

Η πιθανή νίκη του Ερντογάν προδιαθέτει συνέχιση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του. Ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποσχεθεί επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική προσέγγιση σε περίπτωση νίκης του.

Διαβάστε ακόμη

Πώς να αποφύγετε τον φόρο από τα «φέσια» στα ενοίκια

Κομισιόν: «Με καμία κυβέρνηση» παροχές πάνω από €2,5 δισ. το 2024

Φορέας Ακινήτων: Μετατίθεται για το β’ εξάμηνο του 2024 η λειτουργία του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ