Το κυβερνητικό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) στις ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει συμφωνίες διαμοιρασμού των ζημιών σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) και άλλους μη τραπεζικούς οργανισμούς προκειμένου να τις προσελκύσει ώστε να αποκτήσουν τμήματα των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg μετά την κατάρρευση της Signature Bank ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο των δανείων της πέρασε στην FDIC και αξιωματούχοι της Αρχής εκτιμούν ότι το μέτρο του διαμοιρασμού των ζημιών θα μπορούσε να προσελκύσει τις εν λόγω εταιρείες να αγοράσουν δάνεια και περιουσιακά στοιχεία από ιδρύματα που κατέρρευσαν, ιδιαίτερα μάλιστα εάν υπάρξουν και άλλες καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών.

Ουσιαστικά η FDIC προσφέρεται να μοιραστεί τους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τέτοιων περιουσιακών στοιχείων με τους υποψήφιους αγοραστές.

Από τον Μάρτιο, η Apollo Global Management, η Blackstone και άλλες μη τραπεζικές εταιρείες δεν μπόρεσαν εύκολα να μαζέψουν περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που κατέρευσαν. Οι εταιρείες αυτές έρχονται σε μειονεκτική θέση στις δημοπρασίες επειδή δεν έχουν τραπεζικό καταστατικό και συνεπώς δεν μπορούν να υποβάλουν προσφορά για ολόκληρη την τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, η FDIC δεν έχει αρμοδιότητα στα μη τραπεζικά ιδρύματα – γεγονός που ενδεχομένως περιπλέκει την εποπτεία των συμφωνιών επιμερισμού των ζημιών.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στο ασφαλιστικό ταμείο του FDIC, συγκεντρώνοντας υψηλότερες προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία που θα πουλήσει και επιπλέον να απαντήσει στην κριτική ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει δίκαιη αποζημίωση.

Στην απόφαση αυτή προσανατολίζεται η ρυθμιστική αρχή μετά τη πώληση της Signature Bank σύμφωνα με τους αξιωματούχους της που επικαλείται το Bloomberg χωρίς να τους κατονομάζει. Η συμφωνία αυτή επιβάρυνε το FDIC με ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 60 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δανείων ύψους 11 δισ. δολαρίων σε διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, των οποίων οι αξίες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στην πρόσφατη τραπεζική κρίση, η FDIC προχώρησε σε συμφωνίες διαμοιρασμού των ζημιών μόνο με τράπεζες. Η First Citizens BancShares  που αγόρασε τη Silicon Valley Bank, θα είναι υπεύθυνη μόνο για το μισό των ζημιών που υπερβαίνουν τα 5 δισ. δολάρια από εμπορικά δάνεια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό της, η JPMorgan Chase & Co., διασφάλισε επίσης μια πρόβλεψη διαμοιρασμού των ζημιών σε ορισμένα δάνεια όταν αγόρασε την First Republic Bank αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Αρκτική: Το νέο πεδίο μάχης της Δύσης εναντίον της Ρωσίας (πίνακες)

Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου

Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής που δουλεύει με τους Ρώσους, οι βίλες στο Saint Barth, η συλλογή τέχνης και το «Barracuda» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ