Kαι στο νυχτερινό ρεύμα μεταφέρoνται τα αυξημένα τέλη στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου. Πρόκειται για τις χρεώσεις που δεν συνδέονται με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουμε αλλά με χρεώσεις που επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές για την χρήση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος και εφαρμόζουν ενιαία όλοι οι προμηθευτές.

Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης του δικτύου διανομής που πληρώνουν κάθε μήνα για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα τέλη χρήσης, ο Διαχειριστής καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του ελληνικού δικτύου διανομής και το ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο που ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ (πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με το οποίο ανακτά από τους καταναλωτές ένα εύλογο μέρος του κόστους των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, με το νέο καθεστώς «επιβαρύνεται με χρέωση δικτύου διανομής και η νυκτερινή κατανάλωση, για την οποία μέχρι τώρα η επιβάρυνση ήταν μηδενική».

Υπολογίζεται ότι ένας μέσος οικιακός καταναλωτής με τριφασική παροχή (και με κατανάλωση 3,75MWh τον χρόνο) που καλύπτει με την νυχτερινή κατανάλωση το 30% των αναγκών του, με τα νέα τιμολόγια θα επιβαρυνθεί με 101 ευρώ τον χρόνο. Αν ο καταναλωτής δεν είχε νυχτερινό μετρητή και το σύνολο των 3,75 MWh αφορούσαν σε ημερήσια κατανάλωση, η ετήσια επιβάρυνσή του θα ήταν 75 ευρώ.

Συνολικά, με τη νέα μέθοδο υπολογισμού των χρεώσεων δικτύου διανομής, η αύξηση στον λογαριασμό του καταναλωτή με νυχτερινό τιμολόγιο θα είναι πάνω από 8% (8,1%) ενώ του καταναλωτή με μόνο ημερήσια κατανάλωση περίπου 7% (6,72%).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η επιβολή χρεώσεων δικτύου διανομής στο νυχτερινό ρεύμα των οικιακών καταναλωτών αυξάνει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (20-30 εκατομμύρια ευρώ). Κάτι που θα μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια αν υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό των νυκτερινών οικιακών τιμολογίων.

Οι αυξήσεις αυτές εγκρίθηκαν στα τέλη Μαρτίου από τη ΡΑΑΕΥ ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η «allazorevma.gr» σημειώνει ότι πρόκειται για μεγάλες αυξήσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αυξήσεις που «έπαιρνε» ο ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΕ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 0,77% (2022) έως 3,2% (2021) ενώ η τελευταία έφτασε το 25%.

Τα αυξημένα τέλη δικτύου επέδειξε όμως και η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έκρηξης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Τα τιμολόγια χρήσης δικτύου υπολογίζονται με βάση το απαιτούμενο έσοδο και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το απαιτούμενο έσοδο παρέμενε σταθερό, από μόνος του ο παράγοντας μείωσης της ζήτησης θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Ποια μέτρα για τα ακίνητα εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα

Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής που δουλεύει με τους Ρώσους, οι βίλες στο Saint Barth, η συλλογή τέχνης και το «Barracuda» (pics)

Γιάννης Ρέτσος: Tο 2023 θα γίνει το νέο ορόσημο του ελληνικού τουρισμού (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ