Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας μακρόσυρτης και αδύναμης ανάπτυξης βρίσκεται η Ισπανία σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στην κρίση του κορωνοϊού με σημαντικές μεταρρυθμίσεις ένεκα και των προηγούμενων μακροχρόνιων αδυναμιών.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας επισείει τον κίνδυνο η χώρα να γίνει σαν την Ιταλία.

Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση ανάπτυξης – που κυμαίνονταν στο 1% πριν από την πανδημία – κινδυνεύει να μειωθεί περαιτέρω με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και ορισμένους τομείς της οικονομίας να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αδύναμης ζήτηση για χρόνια.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίζουν τη ζημία που προκλήθηκε από την κρίση, προκειμένου να αυξηθεί η αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ισπανίας Όσκαρ Άρσε.

Η οικονομία της Ισπανίας έχει ξεπεράσει εκείνη της Ιταλίας τα τελευταία χρόνια, χάρη εν μέρει στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση χρέους στην Ευρώπη πριν από μια δεκαετία. Οι επενδυτές δείχνουν επίσης την προτίμησή τους στα ισπανικά ομόλογα, που καταγράφουν αποδόσεις πολύ χαμηλότερες από τα αντίστοιχα ιταλικά. Επιπλέον, ο δείκτης χρέους της Ισπανίας είναι χαμηλότερος, αν και τα τελευταία χρόνια παραμένει κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

“Πιστεύω ότι ένα από τα διδάγματα της πρόσφατης οικονομικής ανάπτυξης είναι ότι οι κεφαλαιαγορές μπορούν να ανεχθούν σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους εάν η εν λόγω χώρα επιδείξει σχετικά υψηλές προοπτικές ανάπτυξης“, δήλωσε ο Άρσε.

Στην ετήσια έκθεσή της, η Τράπεζα της Ισπανίας ζήτησε μέτρα για τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης των εταιρειών από βραχυπρόθεσμες επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, καθώς και για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον ζητά φορολογικές και ρυθμιστικές αλλαγές οι οποίες θα ενθαρρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν το μέγεθός τους και να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Σχεδόν το 80% των ισπανικών εταιρειών απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους – σε σύγκριση με το περίπου 70% της Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτήν τη στρατηγική, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και του μεγέθους των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κοζ.