Το “φάντασμα” του αποπληθωρισμού έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο σε επέκταση της νομισματικής τους πολιτικής για να ωθήσουν την αυξητική τάση των τιμών. Στο Ισραήλ, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αρνητικά πρόσημα για 2 χρόνια, μερικοί οικονομολόγοι το… χαίρονται.

Αυτό γιατί, σε αντίθεση με την Ιαπωνία και την Ευρώπη, η πτώση των τιμών δεν αντικατοπτρίζει μειωμένη ζήτηση αλλά κυβερνητική πολιτική. Από τη στιγμή που πριν από πέντε χρόνια, είχαν γίνει διαδηλώσεις στο Tel Aviv για τις υψηλές τιμές των σπιτιών και των καταναλωτικών αγαθών, μέχρι σήμερα, όπου οι κυβερνητικές προσπάθειες έχουν πιάσει τόπο, η εικόνα έχει αλλάξει.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων, του νερού και του ηλεκτρικού. Βιομηχανίες όπως τα εναέρια ταξίδια και το φαγητό, οι οποίες ήταν κλειστές, τώρα έχουν ανοίξει σε νέους ανταγωνιστές οδηγώντας τις τιμές σε πτώση.

Αυτό έχει και τεράστια επίδραση στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν, πια, πιο φθηνές και πιο πολλές επιλογές, από εισιτήρια, κινητά τηλέφωνα και ασφάλιση αυτοκινήτων.