Έντονες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, καθώς οι σύμμαχοι της  πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι διαφωνούν για τα σχέδια πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου, Monte Paschi.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ανέλαβε το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα Forza Italia μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε τον τόνο σην στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ του Ambrosetti λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Ο Ταγιάνι προκάλεσε αντιδράσεις το Σαββατοκύριακο, όταν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο  του φόρουμ, στις όχθες της λίμνης Κόμο, ότι το κόμμα του υποστηρίζει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Αυτό τον έφερε σε τροχιά σύγκρουσης με άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τα οποία έχουν επικρίνει τις προσπάθειες επιτάχυνσης της πώλησης της προβληματικής τράπεζας με έδρα τη Σιένα.

Μέλη του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Λέγκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι -του άλλου μικρότερου εταίρου στην κυβερνητική συμμαχία- δήλωσαν ότι η πώληση της Paschi δεν πρέπει να επισπευσθεί.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν είναι η πρώτη φορά που οι σύμμαχοι της Μελόνι έρχονται σε αντιπαράθεση. Οι βουλευτές της έχουν δηλώσει επίσης ότι είναι αντίθετη στο σχέδιο για την επιβολή φόρου 40% στα κέρδη των τραπεζών, μια κίνηση που σόκαρε τους επενδυτές και προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Αλλά μέχρι σήμερα, οι εσωτερικές τους διαμάχες δεν είχαν γίνει δημόσιες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν τη στρατηγική πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο συνέδριο του Cernobbio, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί εκτός από τη Μελόνι. Η ίδια προτίμησε να πάει στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στο εμβληματικό Autodromo Nazionale di Monza, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά. Η 46χρονη Μελόνι βρισκόταν σε συζητήσεις με τους διοργανωτές του φόρουμ προκειμένου να μιλήσει στο φόρουμ.  Ωστόσο, μίλησε ο Ιταλός ΥΠΟΚ Τζανκάρλο Τζορτζέτι, εξηγώντας  τα σχέδια της κυβέρνησης σε διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές. Ο Τζορτζέτι περιόρισε τις προσδοκίες για επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της Monte Paschi και δήλωσε ότι θα «λύσουν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα χωρίς κανείς να επιβάλει χρονοδιάγραμμα».

Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει την πώληση της Monte Paschi – και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων – ως έναν τρόπο για να επιτρέψει στον ακροδεξιό συνασπισμό της Ιταλίας να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να επιβαρύνει το ήδη τεράστιο χγμόσιο χρέος της χώρας. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρώμη να αποσύρει τη συμμετοχή της στην τράπεζα νωρίτερα από την προθεσμία που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για το τέλος του 2024.

Οι προτεινόμενες πωλήσεις έρχονται καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, περιπλέκοντας την προσπάθεια της Μελόνι να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η κυβέρνηση ενδεχομένως να μην καταφέρει να πετύχει τους στόχους της ς για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% το 2024.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει επίσης προβεί προσφτάτως σε αμφιλεγόμενες κινήσεις για να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία, γεγονός που έχει προκαλέσει νευρικότητα σε ορισμένους επενδυτές. Τους τελευταίους μήνες η Ρώμη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά φόρο 40% στα κέρδη των τραπεζών, περιόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων και ενέκρινε διάταγμα που θα της επιτρέψει να πάρει μερίδιο στον τηλεφωνικό φορέα Telecom Italia SpA.

Η ένταση έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο κομμάτων συνασπισμού της Μελόνι ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους. Το Forza Italia και η Λέγκα έχουν γίνει πιο δυνατά καθώς προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση.

«Χρειαζόμαστε λιγότερο κράτος και περισσότερες εταιρείες στην οικονομία, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό», δήλωσε το Σάββατο ο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον φορολογικό και τον δικαστικό τομέα.

Έπειτα από την πρώτη διάσωση το 2009, έχουν γίνει πολλές και επώδυνες προσπάθειες εξυγίανσης της τράπεζας. Το πιο πρόσφατο σχέδιό της για την αναζωογόνηση της κερδοφορίας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Luigi Lovaglio έχει καταστήσει την τράπεζα πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι συνομιλίες της UniCredit με την κυβέρνηση της Ιταλίας για την εξαγορά του προβληματικού ιδρύματος κατέρρευσαν το 2021. Τις τελευταίες ημέρες η Banco BPM αναδείχθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως ο πιθανότερος εταίρος για την τράπεζα με έδρα τη Σιένα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας του Μιλάνου δήλωσε ότι η Banco BPM ακολουθεί αυτόνομη στρατηγική.

Διαβάστε ακόμη

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν διπλή δόση του φόρου χωρίς πρόστιμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ