-Χαίρετε, καλό μήνα και Φθινόπωρο, καλή σεζόν γενικώς, όλα καλά να σας πάνε και να ‘χουμε να λέμε και να γράφουμε. Λοιπόν, δεν θα σας αφήσω χωρίς Κασσελάκη και σήμερα, γιατί τέτοιο event και τέτοια persona δεν ξαναβρίσκεις εύκολα, εδώ ασχολείται ολόκληρος Λεφάκης, καλέ.

Αμηχανίαααααα (που λέει και η Βίσση)

-Εγώ τώρα ρώτησα παριστάμενους από την προχθεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ και δείτε τι μου είπαν: «το παιδί εμφανίστηκε με το στενό, trendy κοστουμάκι του, λευκό πουκάμισο και τη μωβ-κοκκινη γραβατούλα του στο γνωστό περιβάλλον μας, κάτι σαν γαμπρός που του ‘λειπε η ανθοδέσμη(;), κάτι σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα, κάτι σαν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία του Φελίνι… Υπήρξε γενικώς πολύ αμηχανία απ’ όλους μας, δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό, αλλά τώρα… ‘’ψηφίστε με για Μητσοτάκη’’ δεν πάει, τουλάχιστον σε μας, εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιοι τον πάνε, οι προεδρικοί;

-Ρώτησα αν οι υπογραφές που μάζεψε σημαίνουν κάτι, αλλά δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση. Ο Γιώργος -ξάδελφος Αλέξη- είναι… περίπτωση, δεν θεωρείται γραμμή προέδρου (σ.σ. δεν είμαι σίγουρος) και η Τζάκρη… είναι Πολάκης, οι υπόλοιποι είναι ασήμαντοι στην κομματική γεωγραφία. Οι προεδρικοί είναι χωρισμένοι στα τρία, μερικοί με Εφη (επ’ ουδενί ο ίδιος ο Αλέξης), αρκετοί με Νίκο (οι λοχαγοί του κόμματος) και κάποιοι με Κασσελάκη.

Πόσοι θα ψηφίσουν;

-Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί οι εκλογές έφτασαν και αν δεν ήταν και ο χαβαλές που γίνεται με τον Stefanos τότε θα μιλάγαμε για ναυάγιο, αλλά πάλι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη.

Γκάλοπ;

-Υπάρχουν γκάλοπ, άραγε; Η απάντηση είναι ότι έχει μετρήσει ο Φαναράς και ο Ρουτζούνης, αρχικώς έμαθα ότι έδιναν κοντά στο 55%-60% στην Αχτσιόγλου, αλλά αυτά before Stefanos. Τώρα, μάλλον, έχουν αλλάξει τα νούμερα. Σε κάθε περίπτωση, καλή διασκέδαση!

Μην αρχίζεις με ψεματάκια

-Και κάτι τελευταίο: Διάβασα την απάντηση του Stefanos στο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος και αντιλαμβάνομαι ότι έχει κάποιες δυσκολίες να απαντήσει για τη νομική περιπέτεια που έχει με την εταιρεία, που συμμετείχε και εργαζόταν, άλλωστε βρίσκονται στη διαιτησία, δικαστήρια κ.λπ. Το ότι τον έδιωξαν από αυτήν το αναφέρει άλλωστε ο ίδιος στην αγωγή που δημοσίευσε η εφημερίδα. Για την Goldman Sachs όμως ο Κασσελακης απλά ψεύδεται και το ξέρει, τον έδιωξαν και μάλιστα του έδωσαν και notice period για να πάει αλλού. Αλλωστε, το να σε διώχνουν από μια εταιρεία δεν είναι και προς θάνατον, ούτε και σημαίνει ότι είσαι ανίκανος, Στέφανέ μου, προς Θεού, αλλά μην αρχίζεις με ψεματάκια, ε;

Αττική Οδός: Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια

-Φαίνεται πως πάμε για μεγάλες εκπλήξεις -και μάλιστα πρώτου μεγέθους- στη διεκδίκηση της Αττικής Οδού. Oπως έχουμε πει, οι προσφορές είναι κλειδωμένες στο χρηματοκιβώτιο του ΤΑΙΠΕΔ, οι εγγυητικές δεν έχουν εκδοθεί, οπότε συζητάμε για εκτιμήσεις και μόνον, οι οποίες όμως προέρχονται από τους κατασκευαστικούς ομίλους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και αυτό προφανώς απηχεί το κλίμα γύρω από το οποίο θα κινηθεί η διαδικασία. Οι εκτιμήσεις λοιπόν είναι ότι όλες οι προσφορές κινούνται σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, πρόβλεψη που αν επαληθευθεί σημαίνει ότι δύο από αυτές μπορεί και να υπερβαίνουν τα 3 δισ. Οπότε συζητούμε για μια ανελέητη σύγκρουση με έπαθλο τη βασίλισσα των παραχωρήσεων. Κατά τα λοιπά, επί της διαδικασίας περιμένουμε -μεθαύριο Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου- να πληροφορηθούμε αν θα γίνουν ενστάσεις για τα νομιμοποιητικά έγγραφα κάθε υποψηφίου. Οι ενστάσεις συνήθως γίνονται στην εκπνοή της προθεσμίας κι εφόσον μιλάμε για μια τόσο σκληρή αναμέτρηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και το όπλο της υποβολής ένστασης.

Τα μερίδια των σούπερ μάρκετ και οι στόχοι εξαγορών

-Υπάρχει διαθέσιμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ να κάνουμε και καμιά δουλίτσα; Ρωτάω γιατί μου λένε πως στην ΑΒ (Βασιλόπουλος) αναζητούν στόχους εξαγορών για να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς. Οπως μου λένε πηγές από τη βιομηχανία τροφίμων, το πείραμα του Σκλαβενίτη έχει βγει και με το παραπάνω. Κατά τις ίδιες πηγές, το μερίδιο αγοράς που έχει σήμερα είναι στο 42% και μάλιστα για ορισμένα προϊόντα τόσο καλά που κινδυνεύουν ακόμη και για ένα tete a tete τον Ι. Λιανό της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, το αντίπαλον δέος του Σκλαβενίτη είναι το Lidl που επίσης πάει αρκετά καλά, αλλά έχει μια (γερμανικού τύπου;) μυστικοπάθεια με τα μερίδια αγοράς. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, από τη μια ο Σκλαβενίτης, από την άλλη το Lidl, το αποτέλεσμα είναι η ΑΒ να δέχεται μια δίδυμη πίεση. Οπότε ξαναρωτάω: Υπάρχει διαθέσιμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για εξαγορά;

Οι εξαγορές του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

-Δεν σας τα είπα καλά, όταν έγραφα τις προάλλες πως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Bespole SGA Holdings και ΙΟΝ) αγόρασε 100 στρέμματα και ετοιμάζει το παραγωγικό στρατηγείο του ομίλου του. Για την ακρίβεια, το ρεπορτάζ σωστό είναι, αλλά στα στρέμματα έπεσα έξω γιατί ο Θεοδωρόπουλος έχει μεγαλύτερα σχέδια. Δεν αγόρασε 100 στρέμματα, αλλά 300 παρακαλώ, στη θέση Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, πριν από τη Λαμία. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας αγόρασε τα παλιά εργοστάσια της ΒΟΜΒΥΞ (κάποτε εισηγμένη στο ΧΑ) αλλά και της Agropack. Εκεί θα (μετ)εγκατασταθούν τα νέα εργοστάσια του ομίλου που με ναυαρχίδα την ΙΟΝ -κι από κοντά ΑΜΒΡΟΣΙΑ, Ελληνικοί Χυμοί κ.λπ.- θα συγκροτήσουν έναν νέο μεγάλο ελληνικό όμιλο τροφίμων. Προφανώς αυτή είναι η επένδυση των 120 εκατ. που ετοιμάζει ο επιχειρηματίας και η οποία προηγείται της εισόδου του ομίλου στο Χρηματιστήριο. Ολα αυτά -μόλις- δυο χρόνια μετά την πώληση της Chipita.

Νέο «ντέρμπι» για τους Πεταλιούς

-Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου συγκαλείται η τακτική Γενική Συνέλευση της «Κτήμα Πεταλιοί», δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό σύμπλεγμα στον νότιο Ευβοϊκό, αποκαλούμενο και «Ελληνικές Μαλδίβες». Το εν λόγω σύμπλεγμα μάλιστα βρίσκεται εσχάτως στα… πολύ πάνω του μετά την εξαγγελία της mega τουριστικής επένδυσης των 280 εκατ. ευρώ από την Grivalia στη Μεγαλόνησο. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, ως συνήθως, σε ξενοδοχείο επί της οδού Μιχαλακολούλου. Όσο για θέματα της ημερήσιας διάταξης, περιλαμβάνουν τα «κλασικά», δηλαδή έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 1-1-2022 έως 31-12-2022 (85ης χρήσης, παρακαλώ), καθώς και των επ’ αυτών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά τη χρήση του 2022. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται αλλού. Στο αν και κατά πόσο θα συμμετάσχει ο ένας εκ των βασικών μετόχων, Μαρής Εμπειρίκος, ο οποίος -ως γνωστόν- βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Καρνέση που είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος, αλλά ελέγχει και την εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί». Το αντικείμενο της διαμάχης είναι μάλιστα η αμφισβήτηση μέρους των μετοχών που κατέχει ο Μ. Εμπειρίκος. Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία εάν ο ίδιος θα παραστεί και αν ναι, ως εκπρόσωπος ποιου μετοχικού ποσοστού. Με άλλα λόγια, το «ντέρμπι» συνεχίζεται

Ώρα αποκαλύψεων για το ΑΕΠ

-Ερμητικά κλειστό επιμένει να κρατά το στόμα του ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος, ο οποίος θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας (δηλαδή το ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του έτους). Κατά την πάγια τακτική της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα πληροφορηθεί τα στοιχεία μόλις λίγα λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Οι πρόδρομοι δείκτες ωστόσο είναι θετικοί και προϊδεάζουν για καλά νέα: Οι λιανικές πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες +7% σε ετήσια βάση, αλλά και ο δείκτης Χονδρικής αυξήθηκε κατά +13,6%. Κατά συνέπεια, δικαιολογείται μια αισιοδοξία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, άρα θα αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερο πλεόνασμα στο τέλος του έτους, που ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε κοινωνικές παροχές στην ομιλία της ΔΕΘ. Πάντως ο ΟΔΔΗΧ, την ίδια μέρα της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ (μεθαύριο Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου), έχει προγραμματίσει έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου, ετήσιας διάρκειας.

Συζητήσεις -πάλι- για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών

-Στη Wall Street -που σήμερα γιορτάζει την Ημέρα της Εργασίας, με μια καθολική αργία στις αγορές- σύμφωνα με το CME Fed Watch Tool, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 93% ότι η κεντρική τράπεζα FED θα διατηρήσει το ονομαστικό επιτόκιο του δολαρίου σταθερό στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Το 93% συγκρίνεται με το αντίστοιχο ποσοστό 80% της περασμένης εβδομάδας. Οι πιθανότητες να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο τις επόμενες δύο συναντήσεις αυξήθηκαν στο 62,9% από 44,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Φρανκφούρτη ωστόσο, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, το κλίμα είναι διαφορετικό. Τα «γεράκια», που ζητούν ακόμη πιο σφικτή νομισματική πολιτική, έχουν πάρει το πάνω χέρι και δεν το κρύβουν. Αυτό ανάγκασε την Κριστίν Λαγκάρντ (όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα) να επιβάλει απόλυτη σιωπή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: «Το διοικητικό συμβούλιο δεν θα έπρεπε ούτε να υπαινίσσεται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων ούτε να σηματοδοτήσει ότι θα διακόψει τις αυξήσεις ούτε ότι έχει φτάσει στο ανώτατο επιτόκιο». Από την πλευρά της, η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, τουλάχιστον όχι στην επόμενη συνεδρίαση.

Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει τα δικά της ζητήματα

-Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς το παρόν, ελάχιστα επηρεάζουν την ελληνική αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο. Μεγαλύτερη σημασία δίνουν οι διαχειριστές στις ανακοινώσεις του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ή του αμερικανικού οίκου Moody’s μια βδομάδα αργότερα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της (250 δισ. από το σύνολο των €360 δισ.) στα χέρια του «επίσημου τομέα» (EFSF, ESM, Eυρωζώνη) με σταθερά επιτόκια. Μέχρι το τέλος του 2024, τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα απολαμβάνουν της -κατ΄ εξαίρεσην- προστασίας της ΕΚΤ απέναντι σε ακραίες διακυμάνσεις των αγορών. Ομόλογα και μετοχές στην Ελλάδα κινούνται -και θα κινούνται- με πυξίδα τις κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και του ορθολογικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας μας.

Το Υπερταμείο και τα σχέδια με την Blackrock

-Όσοι ανέβουν στη Θεσσαλονίκη φέτος για την 87η ΔΕΘ, θα διαπιστώσουν ότι το «Υπερταμείο» (η γνωστή Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ ΑΕ), θα εμφανιστεί μ’ ένα μεγάλο, ξεχωριστό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχή και λόγο στη διοίκηση. Το Υπερταμείο μαζί με την Blackrock, στο Λουξεμβούργο (μου λένε) έχει εκπονήσει ένα σχέδιο επιθετικής διαχείρισης των περιουσιακών του στοιχείων. Μακάρι, γιατί πολλά ακούμε...

Η Lavipharm κοιτάζει εξαγορές φαρμάκων

-Για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου έχει προσδιορίσει η διοίκηση της Lavipharm την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων Κέρδη (EBITDA) της Lavipharm στο εξάμηνο θα είναι μεγαλύτερα των ετησίων κερδών της περασμένης χρονιάς. Αμέσως μετά η διοίκηση έχει δρομολογήσει κάποιες νέες εξαγορές φαρμάκων, που σκοπό έχουν να συντηρήσουν τη δυναμική τζίρου και κερδών.