Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από μόνα τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή και η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Τζορτζέτι το Σάββατο στην ημερίδα Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, εισήγαγαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η Ιταλία έχει δαπανήσει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και -αντιμετωπίζοντας τις τακτικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η βοήθεια πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και έγκαιρη- έχει πλέον αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ βρίσκεται εν μέσω του ταχύτερου κύκλου σύσφιξης που έχει κάνει ποτέ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές. Αυτή η επιθετική δράση ώθησε ορισμένους στην Ιταλία να επικρίνουν την κεντρική τράπεζα.

Ο Τζορτζέτι το Σάββατο υιοθέτησε μια πιο διαφορετική προσέγγιση και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που συνδέεται με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS Group AG στην Ελβετία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.

“Η αυτονομία των κεντρικών τραπεζών πρέπει να γίνεται σεβαστή, αλλά πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να στοχεύει τόσο στη συγκράτηση του πληθωρισμού όσο και στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, δήλωσε.

 

Διαβάστε ακόμα

Ευρωζώνη: Η αβεβαιότητα επηρεάζει επιτόκια και ανάπτυξη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός – Το μήνυμα από το TikTok

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η δυναμική του πληθωρισμού θα παραμείνει ισχυρή