Εάν το Bitcoin ήταν μαθητής, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι μπήκε στο γυμνάσιο, δεδομένης της ηλικίας του. Ίσως, επίσης, μόλις πήρε το πρώτο του τεστ και σύμφωνα με την JPMorgan είχε «κυρίως θετικά» αποτελέσματα.

Τον Μάρτιο, το Bitcoin -όπως πολλές άλλες επενδυτικές επιλογές της αγοράς- υπέστη σοβαρές ζημιές καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες άρχισαν να κλείνουν και οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις πιο ριψοκίνδυνες επενδυτικές τοποθετήσεις. Αλλά το Bitcoin εμφανίστηκε σχετικά χωρίς τραυματισμό, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας.

Το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα επέζησαν σε μεγάλο βαθμό από την τρέλα του Μαρτίου, υποδηλώνουν «μακροζωία ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», σημειώνουν αναλυτές τράπεζας. Όμως, λένε, «η δραστηριότητα στις τιμές τους δείχνει τη συνεχιζόμενη χρήση τους περισσότερο ως μέσο κερδοσκοπίας παρά μέσο ανταλλαγής ή αποθήκευση αξίας».

Ωστόσο, το Bitcoin φαίνεται να συσχετίζεται με πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, αναφέρουν αναλυτές της JPMorgan. Αυτό δείχνουν και οι αντοχές του, καθώς το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο έχασε έως και 7,8% εν μέσω της χειρότερης πτώσης του S&P 500 σε 12 εβδομάδες. Την Παρασκευή, ανέκαμψε, ανακτώντας περίπου το ένα τρίτο των ζημιών της προηγούμενης ημέρας και βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα περίπου 9.500 δολάρια. Κέρδισε περίπου 75% από τα μέσα Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στα μισά από το ρεκόρ των 20.000 δολαρίων.

Η συντριβή του Μαρτίου ήταν η πρώτη δοκιμασία για το Bitcoin, λένε οι αναλυτές. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι κινήσεις του Bitcoin ήταν ασταθείς – αλλά αυτό ισχύει και για πιο παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, σημειώνουν.