Μπορεί στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ, να είναι η γυναίκα αρχηγός κράτους με τη μεγαλύτερη θητεία παγκοσμίως, ωστόσο, η χώρα διαθέτει από τα χαμηλότερα ποσοστά προώθησης του γυναικείου φύλου σε εταιρείες, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο της Γερμανίας, για την αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε εκτελεστικά συμβούλια, θεωρείται τεράστιο βήμα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη χώρα.

Το νομοσχέδιο, θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα – μέλος στα διοικητικά τους συμβούλια.

Έτσι, με τον συγκεκριμένο νόμο, το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια θα αυξηθεί περίπου κατά 15%. 

Η Γερμανία μέχρι σήμερα βρισκόταν στην 24η θέση στην κατάταξη αυτή, (από τις 27 χώρες της ΕΕ) μετά από την ψήφιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να ανέβει στην 17η θέση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο νόμο, στα διοικητικά συμβούλια τα οποία αποτελούνται από 4 ή περισσότερα μέλη, θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών από εδώ και στο εξής, τουλάχιστον μία γυναίκα.

Ωστόσο, δεν ορίζεται κάτι συγκεκριμένο για συμβούλια με λιγότερα από τέσσερα μέλη ή για όσα έχουν ήδη μία γυναίκα. Ο νόμος αυτός επομένως, θα αφορά μόνο περίπου 30 από τις κορυφαίες 107 εταιρείες της χώρας.

«Δεν πιστεύω ότι θα φέρει την αλλαγή που υπόσχεται», δήλωσε σε συνέντευξή της η Μαρία Φεράρο, διευθύντρια οικονομικών της Siemens Energy και μεταξύ των λίγων γυναικών υψηλού προφίλ στην εταιρία.

«Μια μόνο γυναίκα δεν μπορεί να φέρει την αλλαγή, παρόλα αυτά είναι κάποια πρόοδος.»

Το ποσοστό των γυναικών στα εκτελεστικά συμβούλια στις 30 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας,

μειώθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, έφτασε δηλαδή το 12,8%, σε σύγκριση με το 28,6% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Allbright Foundation, το οποίο προωθεί τη διαφορετικότητα στη διαχείριση.

Γυναίκες και ΔΣ

Περίπου το 1/3 των 100 κορυφαίων εταιρειών της Γερμανίας, δεν έχουν ούτε μία γυναίκα στα διοικητικά τους συμβούλια.

Ακόμη, καμία από τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας δεν έχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο.

Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία πιέζει για να επιτύχει μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στις εταιρείες.

Το 2001, υπό τον τότε Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεσμεύθηκαν να κάνουν περισσότερα, αλλά δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή.

Ενώ τα ποσοστά γυναικών σε θέσεις κλειδιά εταιρειών έχουν αυξηθεί σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Γαλλία στοχεύοντας στην ισότητα των φύλων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Γερμανία έχουν ασκήσει λιγότερες πιέσεις για να επέλθει ουσιαστική αλλαγή.

Νόμος του 2015, προέβλεπε οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της χώρας να διορίσουν 30% επιπλέον γυναίκες στα εποπτικά τους συμβούλια, αφήνοντας όμως ανέπαφα τα ισχυρά, εκτελεστικά συμβούλια λήψης αποφάσεων.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, απευθυνόμενη σε πολλές γυναίκες επιχειρηματίες στο Βερολίνο, η Μέρκελ δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή της για τον αριθμό των γερμανικών εταιρειών που δεν είχαν γυναίκες εκτελεστικά μέλη.

Οι κυρώσεις

Δεν είναι ακόμη σαφές, με ποιες κυρώσεις θα έρθουν αντιμέτωπες οι εταιρείες αν δεν τηρήσουν τα νέα μέτρα.

«Μια γυναίκα μπορεί να γίνει καγκελάριος στη Γερμανία, αλλά όχι διευθύνων σύμβουλος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allbright.

Για τον Σούλτς Στρέλοου, η πραγματική αλλαγή θα προέλθει από αυστηρούς νόμους.

«Όσο οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων διατηρούν μια μονολιθική, πατριαρχική και ιεραρχική δομή και η μη εγκατάλειψη της εξουσίας είναι το μεγαλύτερο ζήτημά τους, δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε. «Ριζικές αλλαγές θα γίνουν μόνο έπειτα από πίεση και νομικά δεσμευτικούς κανόνες.»

Διαβάστε ακόμη: 

Αυξημένες οι κρατήσεις last minute από Λονδίνο για Αθήνα – Bild: Η Ε.Ε. διακόπτει όλες τις πτήσεις (upd)

Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά – Όλες οι ημερομηνίες

Νέος ενδιάμεσος CEO για την EssilorLuxottica (Ray-Ban)