Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς Ντε Γκίντος προειδοποίησε σήμερα ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι προσωρινά, αν και η πορεία του παραμένει καθοδική.

Μιλώντας στο Euro Finance Week της στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν, αν και στη συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθεί και πάλι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται.

«Αναμένουμε μια προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνέπειες από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων το φθινόπωρο του 2022 περιορίζονται», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Αλλά βλέπουμε ότι η γενική αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει το πιο αδύναμο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια, αν και στο 2,9% εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών, καθώς αποσύρεται η κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης κακρίβειας και αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Ο Ντε Γκίντος αναγνώρισε τους κινδύνους που διακρίνονται στον ορίζοντα.

«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος. «Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενδέχεται επίσης να υποστούν ανοδικές πιέσεις λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης ευρύτερα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, έπειτα από μία νομισματική σύσφιγξη ρεκόρ, η ΕΚΤ βρίσκεται πιθανώς στην κορύφωση των επιτοκίων της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν δηλώσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο για αρκετό καιρό, αν και οι αγορές ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο.

«Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο» της τιθάσευσης του πληθωρισμού, δήλωσε ο ο Ντε Γκίντος.

Αναφέρθηκε και στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν κατά την απόφαση του Δεκεμβρίου και οι οποίες θα θέσουν τους αξιωματούχους σε «καλύτερη θέση να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές του πληθωρισμού και την απαιτούμενη δράση πολιτικής».

Πριν από αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τετάρτη νέες προβλέψεις για την περιοχή, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει προκειμένου να αξιολογήσει πληρέστερα  τους μελλοντικούς κινδύνους.

Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα κρίση του χρέους στην ευρωζώνη, σ’ ένα πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», προειδοποίησε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία.

Ωστόσο κατά την τρέχουσα περίοδο τα «σπρεντ» στις αγορές κρατικών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς και αυτά των άλλων κρατών της ευρωζώνης- «παραμένουν περιορισμένα», καθησύχασε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πράγματι πολλές κυβέρνησεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία «πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Πέρασε στη Unicredit το 8,97% της Alpha Bank – Ψάλτης: 100% ιδιωτική ξανά η τράπεζα

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός της Κ.Ο. Πέρκα και Τσακαλώτος – Το πρώτο σχόλιο Κασσελάκη μετά τη διάσπαση

Tripartite Meeting: Τα φορτηγά πλοία είναι τα άλογα που τραβούν το κάρο της διεθνούς ναυτιλίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ