Τα επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το τέλος του 2022, ακόμα και όταν η Ευρωζώνη αναμένεται να βρίσκεται εν μέσω ύφεσης, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτινς Κάζακς.

Η αιτία για την παρατεταμένη σκληρή στάση, σύμφωνα με τον Λετονό αξιωματούχο, είναι ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί παρά την ύφεση. Υποστηρίζει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα και άλλες 50 ή 75 μονάδες βάσεις στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

«Δεδομένης της τρέχουσας τάσης, δεν βλέπω καμία ανάγκη να σταματήσουμε μετά το 2022», είπε ο Κάζακς σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον. «Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθεί κάπως πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσουμε να αξιοποιούμε περισσότερα εργαλεία για να δουλέψουμε πάνω σε όλη την καμπύλη των επιτοκίων».

Καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας, κάποιοι αξιωματούχοι προτείνουν την επανεκτίμηση της κατάστασης όταν τα επιτόκια φτάσουν σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο. Αυτό το επίπεδο, περίπου 1,5% με 2%, αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και τα «γεράκια» της ΕΚΤ, όπως ο Κάζακς, έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν λόγω για την ανάγκη νέων κινήσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως ένα επιτόκιο καταθέσεων της τάξης του 3% -από 0,75% που είναι σήμερα – δεν είναι κάτι εκτός πραγματικότητας, δεδομένων των εκτιμήσεων για την αύξηση των τιμών καταναλωτή που είναι ήδη πέντε φορές επάνω από τον στόχο του 2%.  Υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, αν και με πιο αργό ρυθμό, έχει ταχθεί και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Παράλληλα, πολλά «γεράκια» κάνουν λόγο για περισσότερα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, πέρα από την αύξηση των επιτοκίων. Σύντομα οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, γνωστά ως TLTROs, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα αποθεματικά περίπου 5 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει από τις επαναγορές ομολόγων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Κάζακς.

Διαβάστε ακόμα:

Wealthyhood: Οι… Ρομπέν των μικροεπενδυτών εισέρχονται στην ελληνική αγορά

Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου μετά τις εβδομαδιαίες απώλειες

Η Παγώνα, ο Maestro και o Ted του Netflix, η άγρια μάχη Nova – Cοsmote, το γινάτι του πρέσβη και η κατάρρευση των… Rolex