-Χαίρετε, σιγά σιγά πιάνουν τα κρύα, αν και καλό θα ήταν να έχουμε έναν πιο ήπιο σχετικά χειμώνα λόγω των τιμών, όπου να ‘ναι θα δούμε και τον κορωνοϊό πίσω και γι’ αυτό μην έχετε καμία αμφιβολία γιατί μάσκα, πλέον, δεν φοράει κανείς. Μαζί με τον κορωνοϊό θα… έρθει και το Ματινάκι η Παγώνα, που προσφάτως αποκάλυψε σε μια από τις πρωϊνούδες της tv ότι είχε δυνατή πρόταση να γίνει πανελίστρια, αλλά δεν πάει γιατί προφανώς θα χάσει το στασίδι στις υπόλοιπες «ενημερωτικές» εκπομπές. Τι ωραία…

Ο Ted και η Evi

-Τώρα που μιλάμε για τα κανάλια, μου είπαν ότι το Maestro του Παπακαλιάτη στο Mega, που στο πρώτο επεισόδιό του χτύπησε κοντά 35% τηλεθέαση, το ζήτησε και το πήρε η Netflix για να το προβάλλει διεθνώς. Πληροφορίες ότι ο CEO της Netflix, Ted Sarantos, ζήτησε από την CEO του ΣΚΑΪ Evi Koutsaftaki όλο το πρόγραμμα του σταθμού (7άρια κάνει!) δεν μπορεί να διασταυρωθούν, ακόμα. Πού θα πάει, θα το βρω…

Ένας Ελβετός δισεκατομμυριούχος στο Μ.Μ.

-Υψηλές επιχειρηματικές αφίξεις είχαμε στη χώρα που νομίζω ότι πέρασαν απαρατήρητες. Ο Walter Frey, o 79χρονος Ελβετός -ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο έκανε την πρώτη του επένδυση στην Ελλάδα αγοράζοντας τη Mercedes Hellas- πήγε την Πέμπτη στο Μ.Μ. όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Το αφεντικό της EMIL FREY AG (Νο1 dealer IX στην Ευρώπη, με 14 δισ. τζίρο το 2021) που διαθέτει προσωπική περιουσία 3 δισ., μου λένε οι (επίσημες) πηγές πως πήγε στο Μ.Μ. για μια επίσκεψη γνωριμίας λόγω της επένδυσής του στην Ελλάδα. Ανεπισήμως όμως μου λένε ότι ο Walter Frey ψάχνεται για κάποια ακόμη δουλειά στη χώρα.

Χλωμιάζει το deal της Εθνικής Τράπεζας

-Οσον αφορά τα πιο πεζά θέματα της αγοράς, με... προσγείωσαν για την Εθνική Τράπεζα και το (σαουδα)αραβικό ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι το deal το σπρώχνουν διάφοροι, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί. Καταρχήν, μου λένε ότι οι Άραβες αργούν - όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά γενικώς ως πρακτική όταν κάνουν business. Σημειώστε πως το PIF δεν έχει σύμβουλο κάποια ξένη επενδυτική τράπεζα, αλλά δικά του στελέχη, τα οποία είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αλλά στο PIF έχουν μια πριγκιπική -αν θέλετε- αντίληψη του χρόνου, κάπως σαν να αισθάνονται πως αυτοί είναι το κέντρο κι όλοι οι άλλοι οφείλουν να συντονιστούν μαζί τους. Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ, βάσει νόμου, έχει ασφυκτικές διαδικασίες που οφείλει να τηρήσει. Μόνον και μόνον λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών δεν αναμένεται να είναι έτοιμοι πριν από τον Μάρτιο, άντε Φεβρουάριο τρέχοντας. Πότε είπατε ότι θα έχουμε εκλογές; Κάπου προς τον Απρίλιο - Μάιο;

Παγκρήτια: Με το βλέμμα στις 27/10

-Ηρέμησαν τα πράγματα στην Παγκρήτια Τράπεζα μετά την ανακοίνωση του Μ. Σάλλα πως θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Η κάλυψη της αύξησης απομακρύνει τα χειρότερα σενάρια οπότε εργαζόμενοι, μέτοχοι, καταθέτες πήραν μια βαθιά ανάσα, ενώ και το σχέδιο για Τρ. Χανίων και HSBC παραμένει ζωντανό. Θα χρειαστεί υπομονή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις αδιάθετες μετοχές, ώστε να δούμε την πλήρη εικόνα και να μάθουμε και τους λοιπούς μετόχους της Παγκρήτιας, καθώς μαζί με τον Μ. Σάλλα υπάρχουν και άλλοι επώνυμοι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν.

Έχασε τον πρέσβη… έσβησε το φως

-Εγώ τώρα, πάντοτε σεβόμενος το επιχειρείν, ονόματα δεν λέω χωρίς αποδείξεις, αλλά πάντως κάτι συμβαίνει με γνωστό επιχειρηματία και τη Μεγάλη Πρεσβεία, από τότε που άλλαξε ο Πρέσβης και έφυγε ο προηγούμενος, με τον οποίον ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε δυσεξήγητα κολλητηλίκια. Ποιος ξέρει; Ισως να ‘ναι το γινάτι του νέου Πρέσβη που είχε θέμα με τον προκάτοχό του, αφού εκείνος πολεμούσε την έλευσή του. Ίσως να ‘ναι οι πολυετείς βαθιές ρίζες του επιχειρηματία με το ρωσικό κράτος που τώρα το θυμήθηκαν ή κάποιοι τους το θύμισαν. Πάντως, υπάρχει μία… ψυχρασία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αρχίζουν τα όργανα: Τη βοήθεια της Goldman Sachs ζήτησε η United Group

-Τις τελευταίες εβδομάδες τα ομόλογα της United Group, λήξεως 2024 και 2025, είχαν βρεθεί υπό πίεση, ως αποτέλεσμα του γενικότερου επιβαρυμένου οικονομικού περιβάλλοντος. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου οι δανειακές υποχρεώσεις της United Group είχαν αυξηθεί στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ και όπως είναι λογικό το κόστος εξυπηρέτησής τους ανεβαίνει και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Ο όμιλος που ελέγχει τις NOVA-WIND στην Ελλάδα και ανήκει στην BC Partners εμφανίζεται να εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών του στοιχείων για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών του. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται σχετική ανακοίνωση του ομίλου, η United προσέλαβε την Goldman Sachs για να διερευνήσει το ενδιαφέρον για την πώληση τηλεπικοινωνιακών της υποδομών, όπως πύργους κινητής τηλεφωνίας, μια πρακτική που έχουν εφαρμόσει όλοι σχεδόν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι. Στην είδηση αυτή τα ομόλογα της UG αντέδρασαν θετικά.

Πέφτουν κορμιά (της ΝOVA και της Cosmote) στη Euroleague

-Και το ζόρι BC Partners/United Group, από την άνοδο του κόστους χρήματος, εντείνεται σε μια αδυσώπητη αγορά που απαιτεί κεφαλαιακή άνεση για να σταθεί ανταγωνιστικά μια εταιρία. Για παράδειγμα, ακούω ότι είναι πολύ σκληρή η υπόγεια κόντρα ανάμεσα στη συνδρομητική τηλεόραση της NOVA και την αντίστοιχη της COSMOTE, για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων μπάσκετ Euroleague. Το επόμενο συμβόλαιο θα είναι τριετούς διάρκειας, συμμετέχουν οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός) και -έτσι όπως εξελίσσεται ο ανταγωνισμός- αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα… 50 εκατ. ευρώ! Για τη NOVA -που σήμερα έχει τα δικαιώματα, πληρώνοντας 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο- ο αγώνας είναι πολύ πιο κρίσιμος, γιατί αν χάσει τη Euroleague, το αθλητικό της τμήμα θα περιοριστεί σε ορισμένους αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και στη βρετανική Premier League.

Προαναγγέλλει εξελίξεις;

Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης είναι ο -κατά τεκμήριο- πετυχημένος Διευθύνων Σύμβουλος της TΕΡΝΑ Ενεργειακής. Εργάζεται στον Όμιλο από το 1977. Ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο ότι μεταβίβασε -λόγω γονικής παροχής- 79.000 κοινές ονομαστικές μετοχών, συνολικής αξίας 1.303.500,00 ευρώ, προφανώς στα τέκνα του. Θα τολμούσε να σκεφτεί κανείς -με δεδομένη την επίσκεψη των Αυστραλών της Sentier στην Αθήνα- ότι η μεταβίβαση αυτή, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ίσως προαναγγέλλει τις επιχειρηματικές εξελίξεις στην εταιρεία που διοικεί και ο 70χρονος CEO προσπαθεί -νομίμως και εγκαίρως- να τακτοποιήσει τις όποιες εκκρεμότητες.

Η Intrasoft μετακομίζει, η Intracom ετοιμάζει για πώληση τα κτίρια

-Δεδομένη -μου λένε- είναι η απόφαση της διοίκησης της Intrasoft να εγκαταλείψει το κτίριο της Παιανίας και να εγκατασταθεί σε νέα γραφεία, πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Συνδύασα αυτή την πληροφορία με την απόφαση της διοίκησης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ να μεταβιβάσει σε εταιρεία SPV (Όχημα Ειδικού Σκοπού) όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που δεν εκμεταλλεύεται (όπως είναι τα κτίρια που φιλοξενούν την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και την Intrasoft), προφανώς για να πετύχει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση. Για τον Όμιλο Intracom, όπως μάθαμε από τις τελευταίες κινήσεις, «cash is the king».

Διετής φυλάκιση για επενδυτικές υπηρεσίες

-Στις 11/9/20 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε εκδώσει προειδοποίηση που εφιστούσε την προσοχή στο επενδυτικό κοινό για τις εταιρίες First Zurich Trust και Ferry Hill Capital, όπως και τον Ι. Εξαρχο, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν άδεια να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες του Ν.4514/18, ούτε να διαθέτουν μερίδια Α/Κ. Πριν από λίγες ημέρες για την υπόθεση αποφάνθηκε και η Δικαιοσύνη, επιβάλλοντας 2ετή φυλάκιση με αναστολή.

Τα πρώτα (μαύρα) συμπεράσματα από τις συζητήσεις στο ΔΝΤ

-Δύο είναι τα κεντρικά συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Το πρώτο είναι το προφανές: Το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής, η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι αναγκαία, αλλά επιζήμια πολιτική. Θα φέρει ύφεση και δραματική μείωση της παραγωγής. Το δεύτερο συμπέρασμα, όμως, είναι χειρότερο: Αυτή η πολιτική των υψηλών επιτοκίων προκαλεί σοβαρές ανισορροπίες και αστάθεια στην πραγματική οικονομία. Η Βρετανία λειτουργεί σήμερα ως ο χρήσιμος ηλίθιος ή -αν προτιμάτε- ως οικονομικό πειραματόζωο. Η κατάρρευση των τιμών των ομολόγων υπονομεύει τη δυνατότητα να χορηγηθούν συντάξεις και, άρα, οδηγεί σε κοινωνική αναστάτωση. Υπάρχει ένα χειρότερο συμπέρασμα: Η κατάσταση αυτή είναι μεταδοτική...

Morgan Stanley: Βουτιά 21% στις τιμές των μεταχειρισμένων Rolex, Patek Philippe

-Το δήθεν εύκολο χρήμα από τις τοποθετήσεις στα κρυπτονομίσματα οδήγησε την προηγούμενη διετία στην εκτόξευση των τιμών σε σειρά πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων και στα μεταχειρισμένα ρολόγια. Η ζήτηση, σε συνδυασμό με την (τεχνητή) έλλειψη προσφοράς, οδήγησε τις τιμές στα ύψη. Τώρα που όλοι ψάχνουν ρευστό και με την κατάρρευση των cryptos έχουμε αντιστροφή της εικόνας. Οι τιμές, κυρίως σε μεταχειρισμένα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet πέφτουν, με τη Morgan Stanley να σημειώνει σε report της πως ο δείκτης Watch Charts Index έχει υποχωρήσει κατά 21% από το peak της αγοράς τον περασμένο Απρίλιο.

Της “Black Friday” γίνεται στην αγορά

-Όλοι ξέρουν ότι η “Black Friday” είναι ένας παμπάλαιος αμερικανικός θεσμός. Την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου οι εμπορικές επιχειρήσεις ξεφορτώνονται το στοκ που τους έχει απομείνει, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, για να προχωρήσουν στο χριστουγεννιάτικο καταναλωτικό κρεσέντο. Εδώ στην Ελλάδα, μετατρέψαμε τον θεσμό της Μαύρης Παρασκευής, σε Black Week, αφού οι έμποροι διαφημίζουν τις εκπτώσεις τους πολλές μέρες πριν και πολλές μέρες μετά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Ειδικά όμως για φέτος η Black Friday έγινε Black Month αφού ξεκίνησαν από χθες οι ανακοινώσεις (βλέπε Public) για μεγάλες και «ειδικές εκπτώσεις» που θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα. Είναι η αγωνία τους τόσο μεγάλη ή μήπως τρέχουν να προλάβουν τις πωλήσεις που θα γίνουν εξαιτίας των μεγάλων αθλητικών γεγονότων του χειμώνα;

Ο Θ. Σκυλακάκης, η Entersoft και τα λεφτά του RRF

-Έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ οι πόροι που έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Πόσα από αυτά τα λεφτά έχουν περάσει σήμερα στην πραγματική οικονομία; Όχι περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα ταμεία και περιμένουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για να εκταμιευθούν. Η πραγματικότητα αυτή απεικονίζεται π.χ. στα αποτελέσματα της πρώτης εταιρείας, πληροφορικής, που δημοσίευσε αποτελέσματα 9μήνου. Τα αποτελέσματα της Entersoft δεν ήταν κακά, ήταν όμως ίδια με πέρυσι. Παρά τις εξαγγελίες, τα λεφτά δεν έχουν πέσει στην αγορά, τα έργα δεν υλοποιούνται.