Τα δύο κυριότερα χρηματιστήρια της Κίνας πάγωσαν τους λογαριασμούς του μεγάλου hedge fund Lingjun για τρεις ημέρες, αφού ο διαχειριστής κεφαλαίων «πέταξε» 2,57 δισεκατομμύρια γιουάν (360 εκατομμύρια δολάρια) σε μετοχές μέσα σε ένα λεπτό τη Δευτέρα 19/2.

Η Ningbo Lingjun Investment Management Partnership εκτέλεσε τις εντολές πώλησης μέσω πολλαπλών λογαριασμών ξεκινώντας από τις 9:30 π.μ. καθώς οι μετοχές έπεφταν, «διαταράσσοντας την κανονική σειρά συναλλαγώ», ανέφερε το χρηματιστήριο της Σενζέν σε ανακοίνωσή του την Τρίτη. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης επέβαλε παρόμοιο πάγωμα στη Lingjun, στην οποία θα απαγορευτεί η διαπραγμάτευση μετοχών μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η απαγόρευση διαπραγμάτευσης είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για να αντιστρέψουν την πτώση των μετοχών που εισέρχεται πλέον σε τέταρτο έτος. Τα ποσοτικά κεφάλαια ελέγχονται ιδιαίτερα εν μέσω ανησυχιών ότι μπορούν να ενισχύσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς και να τροφοδοτήσουν τις περιπέτειες. Ο τομέας έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες.

Οι εντολές πώλησης της Lingjun ισοδυναμούσαν με «ανώμαλη εμπορική συμπεριφορά» και η εταιρεία είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές για τον ίδιο λόγο φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Shenzhen. Το χρηματιστήριο θα αυστηροποιήσει την εποπτεία και θα διατηρήσει “μηδενική ανοχή” σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα των επενδυτών, ανέφερε.

Η Lingjun, μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κβαντικών κεφαλαίων στην Κίνα με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια γουάν υπό διαχείριση, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας προχώρησε σε άλλη μια κίνηση αυτή την εβδομάδα, η οποία υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας αξίας 8,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, υπό τον νέο πρόεδρο Wu Qing, θα αντιμετωπίσει σοβαρά τις απόψεις, τις προτάσεις και την κριτική από όλα τα μέρη και θα εφαρμόσει άμεσα τις “ρεαλιστικές και εφικτές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς σεμιναρίων με ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, εισηγμένες εταιρείες και ξένα ιδρύματα τις δύο τελευταίες ημέρες.

Τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Κίνας τερμάτισαν τις εκπτώσεις προμηθειών σε ορισμένες προγραμματισμένες συναλλαγές φέτος, και οι ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν την μείωση μετοχικών θέσεων σε ορισμένα προϊόντα νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πτώση της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός: Και επίσημα στα €20,5 δισ. οι εισπράξεις το 2023

Μέτσολα: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής επάρκειας

Ευρωζώνη: Με 4,5% έτρεξαν οι αυξήσεις μισθών το 4ο τρίμηνο 2023 – Τι σημαίνει για τα επιτόκια (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ