Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν πολύ ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού, διατρέχοντας τον κίνδυνο να μην εντοπίζονται από τα συνηθισμένα τεστ, εκτός εάν γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι, σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Κορέα.

Οι υγειονομικές αρχές της ασιατικής χώρας εφάρμοσαν μέτρα όπως τα μαζικά τεστ για τα ύποπτα περιστατικά Covid-19, την απομόνωση ασθενών και την ανίχνευση επαφών για τον έλεγχο του ιού. Ωστόσο, περί του το 70% των παιδιών με κίνδυνο να μολυνθούν, παρουσίασαν συμπτώματα που δεν είχαν εντοπισθεί, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Στην πραγματικότητα, το 93% των παιδικών περιπτώσεων δεν θα είχε εντοπισθεί, εάν οι γιατροί είχαν επικεντρωθεί στη δοκιμή μόνο συμπτωματικών ασθενών, υπογράμμισαν.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν υπάρχει «κάποια καλή εναλλακτική λύση» εκτεταμένων τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων Covid-19, ανέφεραν οι Γιονγκ-Χίουν Κιμ του καθολικού πανεπιστημίου της Κορέας, και Ίουν Χουά Τσόι από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού πανεπιστημίου της Σεούλ και συνεργάτες τους.

«Μια στρατηγική παρακολούθησης που δοκιμάζει μόνο τα συμπτωματικά παιδιά δεν θα εντοπίσει τα παιδιά με ήπια συμπτώματα ενώ μετακινούνται στις κοινότητες και τα σχολεία τους», έγραψαν οι Ρομπέρτα ΝτεΜπίασι Μέγκαν Ντελέινι στο Εθνικό Νοσοκομείο Παιδιών της Ουάσιγκτον.

Σε περιοχές όπου οι μάσκες προσώπου δεν είναι ευρέως αποδεκτές ή δεν χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να λετουργήσουν ως «σημαντική δεξαμενή» για την εξάπλωση του ιού, ανέφεραν.

Ωστόσο, τα νέα τεστ διάρκειας 15 λεπτών από την Abbott Laboratories που κοστίζουν 5 δολάρια το καθένα, μπορεί να ενθαρρύνουν την ευρύτερη παρακολούθηση των μαθητών και άλλων ομάδων. Οι ΗΠΑ διέθεσαν σχεδόν 750 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν 150 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, σχεδόν όλα όσα θα παράξει η εταιρεία φέτος.

Οι ερευνητές εξέτασαν και παρακολούθησαν 91 παιδιά κάτω των 19 ετών που είχαν βγει θετικά στον κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν ή απομονώθηκαν σε 22 κέντρα στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Μεταξύ εκείνων με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε κατά μέσο όρο 18,7 ημέρες. Τα άτομα με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος ήταν θετικά για 19,9 ημέρες κατά μέσο όρο. Ακόμη και μεταξύ ασυμπτωματικών παιδιών, ο ιός ήταν ανιχνεύσιμος για 14,1 ημέρες κατά μέσο όρο, το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν «ανησυχητικό».

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν εάν ένα θετικό τεστ έδειξε την παρουσία μολυσματικού ιού ή μη μεταδοτικών ιογενών «υπολειμμάτων».

Μεταξύ των 91 παιδιών:

Το 22% ήταν ασυμπτωματικό

Το 41% ​​είχε βήχα

Το 30% είχε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου

Το 29% είχε πονόλαιμο

Το 27% είχε καταρροή

Το 12% είχε διάρροια

Το 12% χαμένη αίσθηση γεύσης

Το 51% είχε «ήπια» νόσο

Το 22% είχε «μέτρια» νόσο

Το 2% είχε «σοβαρή» νόσο

Για κανένα παιδί δεν απαιτήθηκε εντατική φροντίδα