Η κοκαΐνη πρόκειται να γίνει το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Κολομβίας, ξεπερνώντας το πετρέλαιο, καθώς η παραγωγή του ναρκωτικού συνεχίζει να επεκτείνεται δεδομένου ότι η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο ακολουθεί μια πιο ήπια πολιτική όσον αφορά τα ναρκωτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics.

Οι εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν πτώση 30% το α’ εξάμηνο του 2023 και το μερίδιο του εμπορίου κοκαΐνης αυξάνεται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία θα μπορούσε να καταστεί το Νο. 1 εξαγώγιμο προϊόν της Κολομβίας μόλις φέτος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg, Φελίπε Χερνάντεθ.

«Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές κοκαΐνης εκτινάχθηκαν στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 – όχι πολύ πίσω από τις εξαγωγές πετρελαίου των 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι», αναφέρει ο Hernandez σε σημείωμά του. «Η κυβέρνηση καταστρέφει εργαστήρια όπου τα φύλλα κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει την επέκταση της παραγωγής».

Η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ 1.738 τόνων πέρυσι, ενώ η έκταση της γης που φυτεύτηκε με κόκα, την πρώτη ύλη για την παρασκευή του ναρκωτικού, αυξήθηκε κατά 13% στα 570.000 στρέμματα το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Χερνάντεθ σημειώνει ότι η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης είχε βραχυπρόθεσμη επίδραση στη δραστηριότητα, την εγχώρια ζήτηση και το εξωτερικό ισοζύγιο, ενώ δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την απόδοση του πέσο της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας, άλλαξε την προσέγγιση της χώρας προς το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επιδιώκοντας να χτυπήσει βαρόνους ναρκωτικών που επωφελούνται περισσότερο από την πώληση ναρκωτικών στο εξωτερικό παρά να στοχεύσει παραγωγούς φύλλων κόκας, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής. Ο Πέτρο επιδιώκει συνομιλίες με τις κύριες ομάδες διακίνησης ναρκωτικών της χώρας, με την ελπίδα να τερματιστεί η εμφύλια σύγκρουση έξι δεκαετιών μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών.

Το Bloomberg Economics υπολογίζει τον όγκο των εξαγωγών ως τη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατασχέσεων, που σημαίνει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος, καθώς ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη την εγχώρια κατανάλωση και τις κατασχέσεις σε χώρες διέλευσης και προορισμού, ενώ εκτιμά την τιμή εξαγωγής συνυπολογίζοντας τη μέση χονδρική τιμή την περίοδο 2015-2018 και το κόστος, την ασφάλιση και την τιμή εξαγωγής φορτίου που υπολογίστηκε από τον Andres Arias (2019).

Διαβάστε ακόμη 

Ποιο σούπερ μάρκετ «καρφώνει» τις εταιρείες που μειώνουν ποσότητες και δεν ρίχνουν τιμές

TikTok: «Καμπάνα» ύψους 345 εκατ. ευρώ από την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία (upd) 

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Καρυπίδη, νέα σφυριά για ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ