Ο πληθωρισμός στη Ρωσία πιθανότατα επιβραδύνθηκε για τρίτο μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο όταν δηλαδή ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οφείλεται όχι μόνο στο ισχυρότερο ρούβλι αλλά και στην πτώση του κόστους των φρούτων και λαχανικών λόγω καλοκαιριού.

Οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν στόχο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία οδήγησαν αρχικά σε συναλλαγματικό σοκ μικρής διάρκειας και σε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες της χώρας. Το κλίμα πανικού που επικράτησε αρχικά στους Ρώσους καταναλωτές είχε ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε υπερτετραπλασιασμό του στόχου της για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η ετήσια αύξηση των τιμών κορυφώθηκε μόλις δύο μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και πιθανώς υποχώρησε στο 15,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη 16 αναλυτών του Bloomberg.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν ελαφρώς κάτω από το μηδέν για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με άλλη έρευνα στοιχεία της οποίας επικαλείται το πρακτορείο.

Η αποπληθωριστική δυναμική της Ρωσίας ήταν τόσο ισχυρή που η κεντρική τράπεζα κατόρθωσε να μειώσει τα επιτόκια κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει να ενισχύσει τη νομισματική στήριξη αλλά με πιο μικρές κινήσεις αυτήν τη φορά καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι για τις τιμές.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

«Με την ανάκαμψη της ζήτησης να ξεπερνά την προσφορά, η πίεση των τιμών αναμένεται να αναζωογονηθεί και ο μηνιαίος πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί ξανά τον Οκτώβριο. Αυτό θα σταματήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας το τέταρτο τρίμηνο», είπε ο Αλεξάντερ Ιζάκοβ, Ρώσος οικονομολόγος.

Δεδομένης της αδύναμης κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο, η υποχώρηση του ρουβλίου τον περασμένο μήνα έχει μικρή επίδραση στον πληθωρισμό, δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα της Oxford Economics. «Οι λιανοπωλητές είναι επιφυλακτικοί για την αύξηση των τιμών καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους έχει γίνει πιο ευαίσθητη στις τιμές κατά τη διάρκεια της ύφεσης», είπε.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό και τώρα αναμένει ότι οι τιμές στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθούν στο 12%-15%, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 14%-17%. Το ρούβλι ανατιμήθηκε σχεδόν κατά ένα τέταρτο έναντι του δολαρίου στην καλύτερη επίδοση του τρέχοντος έτους παγκοσμίως, αν και έχασε 13% τον Ιούλιο.

Η πτώση του κόστους σε φρούτα και λαχανικά, ήταν ο βασικός παράγοντας για τον αποπληθωρισμό, επιπλέον της ικανότητας της Ρωσίας να διατηρεί υπό έλεγχο τις τιμές των καυσίμων και άλλων τροφίμων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ντόλγκιν, οικονομολόγο της ING Bank.

Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και η άνοδος του ρωσικού νομίσματος συνέβαλαν να μπει φρένο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει δει τις πιέσεις κόστους να αυξάνονται, με σημάδια «κάποιας ανάκαμψης» στα καταναλωτικά δάνεια, είπε ο Ντόλγκιν. «Εκτός από την εποχιακή αστάθεια, δεν βλέπουμε βιώσιμες αποπληθωριστικές τάσεις στην οικονομία», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχους – Τα σενάρια (vid)

Γαλλία: Γιατί η εταιρεία ενέργειας EDF ζητά αποζημίωση 8,34 δισ. ευρώ από το Δημόσιο

Δικαιώθηκε με ομόφωνο βούλευμα ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση της Novartis