Ο 15χρονος Γουίλιαμ Μπράουν, μαθητής της Α’ Λυκείου, δεν έχει καταφέρει να χαρεί το γεγονός ότι φέτος είναι η πρώτη του χρονιά στο Λύκειο. Δεν έχει πάει στο σχολείο, ούτε έχει δει από κοντά τους συμμαθητές του.

Όπως οι περισσότεροι μαθητές παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, έτσι και ο Γουίλιαμ, συνεχίζει τα μαθήματά του εξ αποστάσεως και μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, ο 15χρονος, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με την παρότρυνση και τη συγκατάθεση των γονιών του, πήρε μια απόφαση που θα επηρεάσει  όλους τους εφήβους παγκοσμίως. Δέχτηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου που πρόκειται να αναπτύξει η Pfizer για παιδιά και εφήβους.

«Μου έχει λείψει να βλέπω τους φίλους μου από κοντά, ακόμη και το να μιλάω με τους καθηγητές μου. Ελπίζω η απόφαση που πήρα να βοηθήσει τα παιδιά της ηλικίας μου να επιστρέψουν στο σχολείο σύντομα.» δηλώνει χαρακτηριστικά ο νεαρός μαθητής.

Εφόσον πλέον έχουμε στα χέρια μας ασφαλή εμβόλια για τους ενήλικες, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν και οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίων για τα παιδιά.

Εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna Inc. έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν εθελοντές εφήβους για να συμμετάσχουν στις έρευνες τους. Αλλά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο συνεργάζεται με την AstraZeneca Plc, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών μέσα στον επόμενο μήνα. Οι εταιρείες αναμένεται να έχουν δεδομένα στα χέρια τους μέχρι το καλοκαίρι.

«Αν θέλουμε να καταφέρουμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό, θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά.», δήλωσε ο Πολ Στόφελς, επιστήμονας της Johnson & Johnson. Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει τις έρευνες για το εμβόλιο σε παιδιά, τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για το αντίστοιχο των ενηλίκων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αναζητώντας εθελοντές

Η Pfizer διαθέτει μέχρι στιγμής 2.000 εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 ετών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις έρευνές της, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η εταιρεία επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό.

Η Moderna έκανε τους πρώτους δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εφήβους το Δεκέμβριο. Έχει στη διάθεσή της 3.000 άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών. Το εμβόλιο που αναπτύσσει μπορεί να λάβει έγκριση ίσως και πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

«Η εύρεση ικανού αριθμού εθελοντών υπήρξε μια πραγματική πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο Μόνσεφ Σλάουι, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος Operation Warp Speed ​​των ΗΠΑ, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίων. «Η Moderna και οι συνεργάτες της στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είχαν στη διάθεσή τους μόνο 800 άτομα για τους δοκιμαστικούς εμβολιασμούς», προσθέτει.

Ειδικοί δηλώνουν πως παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές δοκιμές. Η ανάπτυξη εμβολίων για βρέφη και παιδιά μικρότερης ηλικίας πάντοτε καθυστερεί. Αυτό συμβαίνει διότι εκ των πραγμάτων οι δοκιμαστικές μελέτες και έρευνες σε αυτή την ηλικία καθίστανται πιο δύσκολες.

Ο αριθμός των υποχρεωτικών εμβολίων σε παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι μεγάλος. Πολλά, μάλιστα, από τα εμβόλια αυτά, γνωρίζουμε ήδη ότι μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες (δέκατα, ρίγος) γεγονός που θα δυσκολέψει αρκετά την ανίχνευση παρενεργειών που τυχόν να έχει το εμβόλιο του κορωνοϊού. Ακόμη, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς και πολύ στενά τα συμπτώματα τους.

Μπορεί ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τα παιδιά να μην είναι τόσο αυξημένος όσο για τους ενήλικες, ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως εάν θέλουμε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης τότε στα προγράμματα εμβολιασμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μικροί μας φίλοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Η AVIN ναυπηγεί το πρώτο δεξαμενόπλοιο με καύσιμο την αμμωνία

Γουόρεν Μπάφετ: Οι 12 καλύτερες ατάκες του για το Bitcoin – «Είναι σαν το ποντικοφάρμακο»

Ναυπηγεία Σύρου: Ποδαρικό με 10 πλοία να εξυπηρετούνται ταυτοχρόνως