Εδώ και τρεις γενιές η οικογένεια Μπεσνιέ συνεχίζει να αναπτύσει αυτό που ξεκίνησε ως μια βιοτεχνική τυροκομική επιχείρηση στη βορειοδυτική Γαλλία. Η εταιρεία ονομάστηκε Lactalis και είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων. Τα τρία αδέλφια – ο Μίτσελ, 55 ετών, ο Εμανουέλ, 52 ετών, και η Μαίρη, 42 ετών – έχουν περιουσία που ανέρχεται σήμερα συνολικά στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πλούτος τους επισκιάζει τις περιουσίες του Kαναδού Λίνο Σαπούτο και του Aμερικανού Τζιμ Λεπρίνο, αλλά παραμένουν πολύ πίσω από τον κορυφαίο μεγιστάνα της Γαλλίας Μπερνάρ Αρνό, που έχει αξία 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και την κληρονόμο της L’Oreal, Φρανσουάζ Μπέτενκορτ Μέγιερς με 94,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία του Μπεσνιέ καταδεικνύει την παγκόσμια εμβέλεια μιας ομάδας υπερπλούσιων της Γαλλίας, οι οποίοι επιβλέπουν επιχειρήσεις που χτίστηκαν από μικρές επιχειρήσεις και μετατράπηκαν σε βιομηχανικούς γίγαντες μέσω επέκτασης και εξαγορών. Η χώρα κυριαρχεί όλο και περισσότερο στον τομέα της πολυτέλειας μέσω εταιρειών που ελέγχονται από οικογένειες όπως η LVMH και η Hermes, ενώ οι απόγονοι της Dassault κυριαρχούν στην αεροπορία και οι Saades στη ναυτιλία.

Για τους Μπεσνιέ, ωστόσο, η ανάπτυξη έφερε επίσης περισσότερους ελέγχους. Η Lactalis άρχισε να δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα το 2018, τη χρονιά που βρεφικά γάλατα μολυσμένα με σαλμονέλα της εταιρείας προκάλεσαν πολιτική και επιχειρηματική θύελλα. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για παράλειψη ανάκλησης προϊόντων, παραπλάνηση και ακούσιες βλάβες στη Γαλλία.

Πίεση στα περιθώρια κέρδους

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων της Lactalis κατά 28% πέρυσι στα 28,3 δισ. ευρώ, ενώ το υψηλότερο κόστος ώθησε τα καθαρά κέρδη κατά 14% στα 384 εκατ. ευρώ και συμπίεσε τις αποδόσεις στο 1,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο όμιλος αντιμετώπισε δυσκολίες να μετακυλήσει το κατά περισσότερο από 20% υψηλότερο κόστος παρά τις σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε η Lactalis. Παρόλα αυτά, τόνισε πως η εταιρεία έχει γίνει η 10η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο βάσει πωλήσεων, ανάμεσα στις ανταγωνίστριες  Danone και Heineken.

Η Lactalis έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το 1933, όταν ο ιδρυτής της Αντρέ Μπεσνιέ έφτιαξε τα πρώτα του τυριά καμαμπέρ – 17 για την ακρίβεια – χρησιμοποιώντας γάλα που συνέλεξε κοντά στη δυτική γενέτειρά του, το Λαβάλ, όπου εξακολουθεί να εδρεύει η εταιρεία. Με την πάροδο των ετών επεκτάθηκε σε προϊόντα όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Ο γιος του, Μίτσελ, ανέλαβε το 1955 μετά τον θάνατο του Αντρέ, δημιουργώντας το εμπορικό σήμα President, εξάγοντας μπρι στις ΗΠΑ και πραγματοποιώντας τις πρώτες εξαγορές.

Όταν ο Μίτσελ πέθανε ξαφνικά το 2000, ο Εμανουέλ ανέλαβε την εταιρία σε ηλικία 29 ετών και έκτοτε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Έχει επιβλέψει περίπου 100 εξαγορές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την ιταλική εταιρεία παραγωγής μοτσαρέλας Galbani μέχρι τις επιχειρήσεις παρασκευής βρεφικών τροφών και γιαουρτιών. Ο αδελφός του Εμανουέλ, Μίτσελ, και η αδελφή του, Μαίρη, είναι διευθυντές.

Η Lactalis έφτασε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης Global Dairy Top 20 της Rabobank το 2021, ξεπερνώντας τη Nestle μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της επιχείρησης φυσικού τυριού της Kraft Heinz έναντι 3,2 δισ. δολαρίων. Η γαλλική εταιρεία απέκτησε τις μάρκες Cracker Barrel και Knudsen σε αυτή τη συμφωνία, αλλά όχι τις Philadelphia, Velveeta και Cheez Whiz.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Έχει ακόμη δρόμο η υπόθεση» της δολοφονίας (vids)

Καιρός: Μίνι καύσωνας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 38 βαθμούς Κελσίου (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ