Η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων επιβαρύνει την αγορά κρυπτονομισμάτων, γεγονός που αναδεικνύεται από τη χειρότερη μηνιαία πορεία του bitcoin από την κατάρρευση της αυτοκρατορίας FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ τον Νοέμβριο του 2022.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο κατέγραψε απώλειες σχεδόν 16% τον Απρίλιο, καθώς η μανία για τα αμερικανικά spot bitcoin ETFs ισοπεδώθηκε, αφού προηγουμένως είχε ανεβάσει το token στο υψηλό ρεκόρ των σχεδόν 74.000 δολαρίων τον Μάρτιο.

Το πρόσφατο ντεμπούτο των spot bitcoin και ether ETFs στο Χονγκ Κονγκ απέτυχε επίσης να προσφέρει ώθηση στη συγκεκριμένη αγορά. Ο όγκος συναλλαγών για τα έξι ETFs ανήλθε σε 12,7 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα, σημαντικός σε τοπικό επίπεδο αλλά μικρότερος από τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια που πέτυχαν τα αντίστοιχα αμερικανικά όταν τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Οι ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει την καθυστέρηση των μειώσεων των επιτοκίων μετά την ολοκλήρωση της επόμενης συνεδρίασης των αξιωματούχων της είναι αυξημένες.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ περιλάμβαναν άνοδο του κόστους εργασίας, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι πραγματικές αποδόσεις αυξάνονται σημαντικά, δημιουργώντας ένα δύσκολο σκηνικό για τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ήταν «τοξικές για τον χρυσό, το bitcoin και τις αμερικανικές μετοχές» όπως έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group Ltd., Κρις Γουέστον.

Oι εκροές των δώδεκα αμερικανικών spot bitcoin ETFs άγγιξαν τα 182 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα ETFs κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.

«Τα ETFs δημιούργησαν μια νέα δίοδο για τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Σεθ Γκινς, διευθύνων σύμβουλος της Coinfund κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτό οδήγησε στην απότομη αύξηση της αξίας του bitcoin, πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Το blockchain του bitcoin κατέγραψε τον περασμένο μήνα το λεγόμενο halving, ένα τετραετές γεγονός που μειώνει την προσφορά του κρυπτονομίσματος και το οποίο ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως προάγγελο ανοδικών κινήσεων. 

Μέχρι στιγμής, όμως, οι περιορισμοί της προσφοράς δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές.

«Η πρόσφατη πτωτική τάση μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη αποκόμιση κερδών από επενδυτές που εισήλθαν στην αγορά κατά τη διάρκεια των πτωτικών κύκλων του 2022 και του 2023, καθώς και από επενδυτές ETF που είδαν σημαντική αύξηση των τιμών των συμμετοχών τους μετά την είσοδό τους στην αγορά τις πρώτες εβδομάδες του 2024», ανέφερε σε σημείωμά του ο Ματέο Γκρέκο, αναλυτής της Fineqia International.

Διαβάστε ακόμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ