Στη δήλωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο που εκείνη θέλει, προχώρησε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα ακολουθήσουν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε ομιλία της στο Έσμπορν της Γερμανίας τη Δευτέρα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να φτάσει σε επίπεδα που θα περιορίζουν τον πληθωρισμό, καθώς και ότι αυτά τα επίπεδα θα παραμείνουν σταθερά για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Θα παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον στόχο μας. Είναι ζωτικής σημασίας να μην εδραιωθεί στην οικονομία ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού σε επίπεδο πάνω από το 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν τη διάσταση των απόψεων σχετικά με το αν η επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων είναι απαραίτητη, καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η διατήρηση αυτής της πορείας είναι το «μάντρα της πολιτικής» της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, «γεράκια» όπως ο Klaas Knot της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, ζητούν τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,50 μ.β., ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για μια πιο σταδιακή προσέγγιση, καθώς η ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται.

Διαβάστε ακόμη

H UBS «σβήνει» το σενάριο της ύφεσης για την Ευρωζώνη – Μέχρι πού θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ (πίνακες)

Πανέτα (ΕΚΤ): «Δωρεάν, αλλά με περιορισμένη εμβέλεια το ψηφιακό ευρώ»

ΕΕ: «Η ενεργειακή κρίση καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»