Δωρεάν και διαθέσιμο σε όλους θα είναι το ψηφιακό ευρώ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι δημόσιο αγαθό», είπε ο Φάμπιο Πανέτα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Συνεπώς, είναι λογικό οι βασικές υπηρεσίες του να είναι δωρεάν -για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιεί κανείς το ψηφιακό ευρώ για να πληρώσει κάποιον άλλον, όπως συμβαίνει με τα μετρητά».

Η ΕΚΤ ετοιμάζει την ψηφιακή εκδοχή του νομίσματός της και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης του ευρύτερου σχεδιασμού, ενώ ελπίζει πως θα αμβλύνει τις ανησυχίες ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει στην ΕΚΤ πρόσβαση σε πολλά προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ψηφιακό νόμισμα αποτελεί άμεση απαίτηση στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας, περίπου όπως και τα μετρητά, συνεπώς θεωρείται πιο ασφαλές σε σχέση με τις καταθέσεις που έχει κανείς σε μια εμπορική τράπεζα.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο το ψηφιακό ευρώ να καταστήσει περιττές τις υπηρεσίες τους και οι πελάτες τους να τις εγκαταλείψουν, μετέφεροντας τα μετρητά τους σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας, λόγω της επιπλέον ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ο Φαμπιο Πανέτα δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει στους πολίτες λογαριασμούς, ούτε θα τους επιτρέψει να κάνουν προγραμματισμένες, τακτικές πληρωμές για συναλλαγές, όπως είναι οι πληρωμές λογαριασμών ή ενοικίων, καθώς δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να αναπτύξει τη δική της εφαρμογή για πληρωμές ή να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να ενσωματώσουν το ωηφιακό ευρώ στις δικές τους πλατφόρμες. «Η ΕΚΤ δεν θα θέσει περιορισμούς σχετικά με το πού, πότε ή ποιον μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν με ψηφιακό ευρώ», υπογράμμισε ο Φάμπιο Πανέτα.

Επίσης, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που θα χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα, γεγονός που προκαλεί άλλες ανησυχίες, σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, τη φοροδιαφυγή κ.ά.

Για τον λόγο αυτόν, η ΕΚΤ αναζητά τρόπους ελέγχου των παραπάνω περιπτώσεων σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

H UBS «σβήνει» το σενάριο της ύφεσης για την Ευρωζώνη – Μέχρι πού θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ (πίνακες)

Καταπατημένα: Τίτλοι κυριότητος από 100 ευρώ τον μήνα και 20% της αντικειμενικής

Μελόνι: «Η Αλγερία είναι ο κύριος προμηθευτής μας στο φυσικό αέριο – Νέες συμφωνίες με την Eni»