Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον σε ένα σημείο όπου μπορεί να κάνει παύση και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της σύσφιγξης που εφαρμόζει, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Δεδομένων των όπλων που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρούμε πολύ προσεκτικά τις συνιστώσες της ζωής μας, όπως οι μισθοί, τα κέρδη, όπως τα δημοσιονομικά, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και βεβαίως τον τρόπο με τον οποίο τα «πυρομαχικά» μας επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή για να αποφασίσουμε πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουμε εκεί και ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε – προς τα πάνω ή προς τα κάτω».

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι βρίσκονται πλέον σε ένα επίπεδο που θα συμβάλει στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, εάν διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η πρωτοφανής εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 επηρεάζει την οικονομία. Η παραγωγή στην ευρωζώνη των 20 χωρών συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση επειδή η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει σε μια μέτρια ανάκαμψη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μετά από τον πληθωρισμό 2,9% τον Οκτώβριο, αυτός ο μήνας θα δείξει πιθανότατα νέα επιβράδυνση, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να αυξηθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα λόγω στατιστικών επιδράσεων. Προβλέπεται ότι θα φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν κηρύσσουμε τη νίκη», δήλωσε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση της Bundesbank για τη νεολαία στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, υποσχόμενη να επαναφέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο στόχο.

Ένας απολογισμός της πιο πρόσφατης συνεδρίασης πολιτικής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αποκάλυψε ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αυξήσουν και πάλι τις τιμές, αν χρειαστεί – ακόμη και αν αυτό δεν είναι το βασικό τους σενάριο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel επιβεβαίωσε αυτή την άποψη την Πέμπτη, λέγοντας ότι θα ήταν «λάθος» να αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς. Ομοίως, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Gabriel Makhlouf δήλωσε ότι δεν αποκλείει «ένα ακόμη σκαλοπάτι» και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να αρχίσουμε να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων.

Η αγορά διαφωνεί και ποντάρει σε μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο. Για να υλοποιηθεί, αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα μια σοβαρή ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Guardian: Πώς ο βασιλιάς Κάρολος γιγαντώνει την αυτοκρατορία των ακινήτων του με χρήματα από νεκρούς

Έφυγε ο «Alexis, έρχεται ο «Oliver» με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ