Η γαλλική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να ανοίξουν θέσεις αγοράς (long) στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των ιταλικών δεκαετών (short), καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται. «Στην Ελλάδα και η προσφορά ομολόγων θα πρέπει να παραμείνει χαμηλή γύρω στα 12 δισ. σε μικτό επίπεδο και μόλις 5 δισ. καθαρά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εκ νέου σε επενδυτική βαθμίδα, οδηγώντας σε εισροές που συνδέονται με την ένταξη στους δείκτες των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Η πρόσφατη απόδοση της Ιταλίας παρέχει ένα καλό σημείο εισόδου στις 52 μονάδες βάσης διαφοράς και ο στόχος είναι στις 90 μ.β., με το stop loss στις -30μ.β.», σημειώνει ο γαλλικός οίκος.

«Η βελτίωση της οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών στις μικρότερες χώρες μπορεί να φανεί στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Η Ελλάδα μόλις τον Οκτώβριο ανέκτησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P και πιθανότατα θα λάβει άλλη μία τον Δεκέμβριο από τη Fitch Ratings», προβλέπει η SG.

Οι τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο έδειξε και πάλι αποκλίνουσες τάσεις στη ζώνη του ευρώ. Οι μικρότερες χώρες, όπως οι Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 και σημαντική μείωση του χρέους από το 2019, καθώς είναι σε θέση να καλύψουν τις πληρωμές τόκων.

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και το Βέλγιο θα εμπίπτουν στην ομάδα υψηλού χρέους, ενώ η Φινλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιρλανδία θα ανήκουν στην ομάδα χαμηλού χρέους. «Εμείς παρατηρούμε δύο μοτίβα: πρώτον, εκτός από την Πορτογαλία, οι χώρες με υψηλό χρέος θα καταλήξουν με χρέος φορτίο άνω του 100% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ενώ οι χώρες με χαμηλό χρέος θα μπορούσαν να παραμείνουν πολύ κάτω από το 100%. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα των χωρών με υψηλό χρέος θα παραμείνουν περισσότερο εκτεθειμένα σε μια διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων που φαίνεται όλο και πιο πιθανό να είναι στο τελικό στάδιο του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη, η μεγαλύτερη προσαρμογή παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου το βάρος του χρέους πηγαίνει από το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων αγορών στις 5 χαμηλότερες», επισημαίνει η τράπεζα.

Τέλος, αναφορικά με το ταμείο ανάπτυξης της ΕΕ ο γαλλικός οίκος επισημαίνει τα ακόλουθα: «Αναμένουμε 100-125 δισ. ευρώ σε πληρωμές RRF το 2024. Εμείς βλέπουμε την Ιταλία και την Ισπανία να λαμβάνουν τα περισσότερα, ακολουθούμενες από Ελλάδα. Ωστόσο, βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για αυτή την πρόβλεψη, καθώς ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να επιτύχουν τα ορόσημα και τους στόχους που απαιτούνται για να λάβουν τα χρήματα, ενώ άλλες μπορεί να υποβάλουν μόνο ένα αίτημα αντί για δύο. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε περίπου 113 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του NGEU στο σύνολό του», καταλήγει η Société Générale.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης «ειρηνοποιός», εδώ… Παππάς (πού είναι ο Νίκος;) τα «ραντεβού» του Στάινμετζ στην Αθήνα, το επόμενο κύμα πωλήσεων τραπεζών και τα ζόρια της Speedex

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών οι προσφορές της Black Friday

Κατοικία: Πόσο τελικά συμφέρει η ενοικίασή της – Ποιες πόλεις στην Ελλάδα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ