search icon

Bloomberg

Λίντνερ: Επικίνδυνη η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την Κίνα (tweet)

«Επικίνδυνη εξέλιξη: Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα υπερδιπλασιάστηκε το 2022», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Την ανησυχία του ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ζητώντας να υπάρξουν στενότεροι εμπορικοί δεσμοί με τις δημοκρατικές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση αυτή.

«Επικίνδυνη εξέλιξη: Το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα υπερδιπλασιάστηκε το 2022», αναφέρει ο Κρίστιαν Λίντνερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Πρέπει να μάθουμε από την εμπειρία με τη Ρωσία. Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως να σκεφτεί ξανά και να εστιάσει σε πιο ελεύθερο εμπόριο με εταίρους αξίας».

Σύμφωνα με το Bloomberg, πέρυσι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε σε πάνω από 84 δισ. ευρώ, από περίπου 39 δισ. ευρώ το 2021.

Το 2022 οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 1/3 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ την ίδια περίοδο οι εταιρείες της Γερμανίας είχαν μόνο κατά 3% περισσότερες εξαγωγές προς την Κίνα.

Συγκριτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), οι εξαγωγές της Γερμανίας προς όλες τις άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 14%.

«Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά προβληματική», δήλωσε επικεφαλής των παγκόσμιων και περιφερειακών αγορών στο IW, ο Γιούργκεν Μάτες. «Η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές αποτελεί γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς στην περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για την Ταϊβάν, η γερμανική οικονομία θα ήταν ευάλωτη σε εκβιασμούς».

Διαβάστε ακόμη

Barclays για Τουρκία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ από τον σεισμό

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Interchange” του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, των 300 εκατ. δολαρίων

Ρωσία – ΥΠΕΞ: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, αλλά ο διάλογος αποκλείεται»

 

Exit mobile version