Αντιμέτωπος με αυξανόμενες εσωκομματικές πιέσεις για επιπλέον διορθωτικές κινήσεις βρίσκεται ο Ρίσι Σούνακ σε ένα διάστημα που οι δημοσκοπήσεις για την κάλπη της 4ης Ιουλίου δείχνουν τους Εργατικούς να προηγούνται με διαφορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε ισχυρές εισηγήσεις από σειρά υπουργών του προκειμένου να προσθέσει μέτρα επιπλέον περικοπών των φόρων και μεγαλύτερης σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής στο προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις που πρόκειται να ανακοινώσει ο ίδιος, σε μεγάλη κομματική εκδήλωση, την Τρίτη.

Οι προεκλογικές προτάσεις των Τόρις θεωρούνται ευρέως ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που θα έχει το κόμμα να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να ανατρέψει το εναντίον του κλίμα, αν θέλει να αποφύγει ένα τεράστιο φιάσκο στην κάλπη.

Στις προτάσεις ξεχωρίζει η περαιτέρω περικοπή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των μισθών των εργαζομένων, μειώσεις στους φόρους για αγορές ακινήτων από νέους αγοραστές, καθώς και φορολογικές αλλαγές για τους συνταξιούχους.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από την περασμένη εβδομάδα δεν φαίνεται να… συγκινούν τους ψηφοφόρους ή να αλλάζουν τα δεδομένα στις δημοσκοπήσεις, μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζήτησαν από τον Σούνακ να βελτιώσει περαιτέρω τα μέτρα.

Πολλοί νομοθέτες των Τόρις εκφράζουν απογοήτευση διότι στα μέτρα δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόταση για τη μείωση ή και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

Επίσης πολλά στελέχη και υπουργοί έχουν ζητήσει ακόμη πιο σκληρή πολιτική στο ζήτημα της Μετανάστευσης, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συντηρητικών ψηφοφόρων και όχι μόνο.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που φαίνεται να δέχεται ο Ρίσι Σούνακ είναι η σκλήρυνση της στάσης του στη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην οποία οι σκληροπυρηνικοί ρίχνουν την ευθύνη για την μέχρι τώρα αποτυχία της κυβέρνησης να απελάσει τους αιτούντες άσυλο από τη Ρουάντα.

Σημειωτέον πως στο μανιφέστο των Τόρις έχουν συμπεριληφθεί επίσης προτάσεις που έχουν δημιουργήσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις στην κοινωνία και κυρίως στη νεολαία, όπως ο περιορισμός της χρήσης των κινητών στους ανήλικες, αλλά και η επανα-εισαγωγή της υποχρεωτικής θητείας για τους 18ρηδες είτε στις ένοπλες δυνάμεις είτε σε κοινωνικές υπηρεσίες της κοινότητας τους.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλουν κατά πόσο τα μέτρα θα μπορέσουν να ανατρέψουν τις πολιτικές ισορροπίες. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται συγκεντρωτικά στοιχεία από διαφορετικές δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί του Κιρ Στέρμερ εξακολουθούν και απολαμβάνουν ένα θεαματικό προβάδισμα που ξεπερνά τις 20 μονάδες! Μάλιστα, σε ορισμένες σφυγμομετρήσεις το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα μεγάλωσε, αντί να μειωθεί, αφότου ο Σούνακ προκήρυξε εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών περιπλέκει την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη 11/6

Volvo: Γιατί ανακαλεί όλα τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα EX30

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ