«Η ιστορία έχει δείξει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά», σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοακίμ Νάγκελ.

«Από την εμπειρία του παρελθόντος, ήταν συχνά πιο επώδυνη η πρόωρη μείωση των επιτοκίων εφόσον στη συνέχεια ακολουθούσε μία αύξηση των τιμών η οποία θα καθιστούσε αναγκαία τη λήψη αντιμέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank στο Bloomberg στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λειψία.

«Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές σε οικονομικούς όρους εν τέλει», είπε, προτρέποντας τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί ως προς την αξιολόγηση της κατάστασης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Νάγκελ, σηματοδοτούν ότι μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού είναι απίθανη πριν από τον Ιούνιο, ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των μισθών να τροφοδοτήσουν μια αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές. Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη ανέδειξαν τους διαρκείς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.

«Είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική να είμαστε πιο εύρωστοι, να παραμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να αναλάβουμε δράση μόνο σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Νάγκελ.

Αν και αναγνώρισε ότι η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι οι αξιωματούχοι.

«Οι αριθμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Νάγκελ. Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία «δεν είναι εκεί που θέλουμε να είναι».

Είπε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2% το αργότερο το 2025 και ότι δεν ανησυχεί για πιθανή καθυστέρηση στην επίτευξή του.

«Η τάση των τιμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή», δήλωσε ο Nagel. «Θα πρέπει να περιμένω τα επόμενα στοιχεία, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ για πιθανή καθυστέρηση».

Διαβάστε ακόμη

Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές

Ιαπωνία: Από ποια χώρα της Ευρωζώνης έχασε τον τίτλο της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο (γραφήματα)

Τέσσερις ασφαλιστικές καλύψεις που θα πρέπει να περιλάβετε σε μια καινούρια επιχείρηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ