Η Ιαπωνία έχασε το 2023 τον συμβολικό τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματός της, του γεν, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε κάπου 4,2 τρισ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισ. που ήταν αυτό της Γερμανίας – η αύξηση του τελευταίου αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο αναλυτικά, η οικονομία της Ιαπωνίας διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση μετά τη συρρίκνωσή της για δεύτερο τρίμηνο λόγω της αναιμικής εγχώριας ζήτησης, ωθώντας ορισμένους παρατηρητές της κεντρικής τράπεζας να αναβάλουν τα στοιχήματα σχετικά με το πότε θα λήξει η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, μετά από αναθεωρημένη υποχώρηση 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Η έκθεση έδειξε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η οικονομία της Ιαπωνίας υποχώρησε στην τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους δολαρίου πέρυσι.

Μόνο ένας από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα είχε επισημάνει συρρίκνωση το τρίμηνο, με τη συναίνεση να κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,1%. Τα swaps κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά το αποτέλεσμα έδειξαν ότι οι αγορές αποτιμούσαν περίπου 63% πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας έως τον Απρίλιο, από 73% μία ημέρα νωρίτερα.

Όμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Εξαγωγική δύναμη, η Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της, την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η επιδείνωση της συγκυρίας σημαίνει πως ο νέος τίτλος της Γερμανίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκλαμβάνεται ως οφθαλμαπάτη.

Εξάλλου, η Ινδία ενδέχεται να ξεπεράσει τόσο την Ιαπωνία, όσο και τη Γερμανία σε μερικά χρόνια.

Στην Ιαπωνία παρ’ όλ’ αυτά ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια της θέσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θυμίζοντας πως πέρα από τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της μείωσης της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημογραφική παρακμή στο αρχιπέλαγος και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.

«Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010, τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε, με δηκτικό τόνο, η μεγάλη ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei σε άρθρο της σύνταξής της το Σάββατο.

«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», πρόσθεσε.

Όπως και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του γεν.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (-0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (-0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα).

Διαβάστε ακόμη

Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές

Η πρώτη κοινή ανακοίνωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση για το φονικό στη Γλυφάδα

Κάνσας: Ένας νεκρός και 21 τραυματίες από τους πυροβολισμούς στην παρέλαση των νικητών του Super Bowl (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ