Τα νοικοκυριά στη Βρετανία που καταναλώνουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας πρόκειται να πληρώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα τιμολόγια ρεύμαυτος φέτος τον χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση σταμάτησε τα σχετικά μέτρα στήριξης για τα τους πιο ευάλωτους.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, η Ofgem, αύξησε το εθνικό ανώτατο όριο τιμών για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους στις 1.928 λίρες, μια αύξηση 5% από τις τρέχουσες 1.834 λίρες, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Το τιμολόγιο να αντιπροσωπεύει έναν ετήσιο λογαριασμό για ένα τυπικό βρετανικό νοικοκυριό.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το «άλμα» έρχεται σε μια εποχή που οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν εξαιρετικά επίμονο πληθωρισμό σε τρόφιμα και βασικά είδη διατροφής την ώρα μάλιστα που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη χώρα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το κόστος χονδρικής της ενέργειας έχει μειωθεί, αλλά παραμένει περίπου διπλάσιο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την έναρξη της της ενεργειακής κρίσης το 2021.

Ο αντίκτυπος του υψηλότερου ανώτατου ορίου δεν θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος. Τα νοικοκυριά με τη χαμηλότερη κατανάλωση θα πληρώσουν έως και 27% περισσότερο από ό,τι τον περασμένο χειμώνα, λόγω της μείωσης της κρατικής στήριξης, η οποία κάλυπτε μεγάλο μέρος του λογαριασμού τους, σύμφωνα με τους συμβούλους της BFY Group.

Κατανάλωση 350 λιρών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα κοστίσει 445 λίρες το επόμενο έτος, δήλωσε η BFY, και περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών θα πληρώσουν περισσότερα.

Αντιθέτως, οι καταναλωτές της περισσότερης ενέργειας θα χρεώνονται περίπου 5% λιγότερο.

«Παρά το γεγονός ότι η Ofgem προσπαθεί να παρουσιάσει τα παραπάνω ως θετικά νέα, η πλειονότητα των πελατών εξακολουθεί να πληρώνει περισσότερα από πέρυσι, σε μια εποχή που δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει», δήλωσε ο Ίαν Μπάρκερ, διευθύνων σύμβουλος της BFY.

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διερευνά μια πιθανή τροποποίηση της μόνιμης χρέωσης, η οποία προσθέτει ένα σταθερό ημερήσιο κόστος για τη σύνδεση στο λογαριασμό όλων, και ζήτησε τη συμβολή των προμηθευτών και των ομάδων καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει στη σχέση δανειοληπτών – servicers και funds – Οι νέοι κανόνες και τα πρόστιμα

Δυναμική επέκταση του ιαπωνικού κολοσσού NTT Data στην Ελλάδα – Νέες θέσεις εργασίας

«Βροχή» οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ