Καθώς τα σπουδαία και τρανά ονόματα του real estate συγκεντρώνονται στις Κάννες για τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη, ο αριθμός των αξιοσημείωτων απουσιών αυξάνεται.

Το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος έχει πλήξει τις επενδύσεις σε ακίνητα, ανατρέποντας τα επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζονταν για χρόνια στο φθηνό και άφθονο χρέος.

Τώρα, πολλά στελέχη που «κέρδισαν το τζακ-ποτ» στα χρόνια της άκρατης ανάπτυξης έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο καθώς η αγορά βρίσκεται σε ύφεση.

Η αναδιαμόρφωση αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω ενός «τοξικού κοκτέιλ» για ορισμένους από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιθέσεις από short-sellers, αυξημένο όγκο χρέους και παγωμένες αγορές συναλλαγών που έχουν καταστήσει την απομόχλευση μία σημαντική πρόκληση.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά νέα πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν μερικά από τα μεγάλα και, πλέον, προβληματικά ονόματα του τομέα των ακινήτων στο ετήσιο συνέδριο MIPIM που ξεκίνησε την Τρίτη στη γαλλική μεσογειακή πόλη.

Από τη σουηδική SBB έως τη γερμανική Adler Group SA, τα ονόματα τα οποία κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου του εύκολου χρήματος βρίσκονται, πια, υπό νέα ηγεσία.

Μέτοχοι και πιστωτές ελπίζουν ότι τα νέα πρόσωπα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα σημερινά τους προβλήματα.

Για ορισμένες, όπως ο όμιλος εταιρειών Signa του Ρενέ Μπένκο, είναι ήδη πολύ αργά. Το κάποτε οικείο γιοτ ντυμένο με τα χρώματα της εταιρείας είναι απίθανο να κάνει την εμφάνισή του στις Κάννες.

Ο ρυθμός εναλλαγής του προσωπικού μπορεί να αποτελέσει «κόκκινη σημαία», δήλωσε η Νίαμ Μπρέναν του Κέντρου Εταιρικής Διακυβέρνησης του University College Dublin, προσθέτοντας πως «αλλαγές όπως η αύξηση των επιτοκίων σε μια καλά διοικούμενη εταιρεία δεν θα πρέπει να οδηγούν σε έξοδο ανθρώπων οι οποίοι κατέχουν υψηλές θέσεις. Η δουλειά των διευθυντών είναι να διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ρόλου τους».

Στην SBB, ο ιδρυτής Ίλια Μπατλιάν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο, πυροδοτώντας μια σειρά άλλων αλλαγών, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να διαχειριστεί τα χρέη της. Η SBB βρίσκεται επίσης υπό την πίεση της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Fir Tree, η οποία απαιτεί την αποπληρωμή ενός ομολόγου λόγω υποτιθέμενης παραβίασης των όρων του.

Η Fir Tree αμφισβήτησε τη συμπεριφορά του διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Δύο μέλη αποχώρησαν εκείνο το μήνα, επικαλούμενα λόγους υγείας και χρονικούς περιορισμούς.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Μπατλιάν θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή της Green Street, Πίτερ Παπαδάκο, χαρακτηρίζεται ως «μη βέλτιστο».

«Οι βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης είναι σαφώς ελλιπείς μερικές φορές, ακόμη και μετά από τόσο άσχημες επιδόσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το όλο σκηνικό με τις μετακινήσεις στελεχών λαμβάνει χώρα και σε άλλες σκανδιναβικές εταιρείες. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος όσο και ο οικονομικός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας Oscar Properties παραιτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα της Heimstaden Bostad AB, ενός γιγαντιαίου ιδιοκτήτη κατοικιών με έδρα το Μάλμε της Σουηδίας, επηρέασαν το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Alecta, το οποίο μείωσε την αξία της συμμετοχής του κατά 8,7 δισεκατομμύρια κορώνες (850 εκατομμύρια δολάρια) το δ’ τρίμηνο. 

Το Alecta αγωνίζεται τώρα να διορίσει νέο πρόεδρο μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Το 2023, έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλό του μετά την αποκάλυψη ζημιών από στοιχήματα σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Παρ’ όλα αυτά, αν και πολλά στελέχη μπορεί να μην καταφέρουν να απολαύσουν τη λιακάδα και τη χλιδή στις Κάννες, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τη δυσπραγία.

Ο πρώην επικεφαλής της Blackstone Inc. για τα ευρωπαϊκά ακίνητα Τσαντ Πάικ ίδρυσε την Makorara για να επικεντρωθεί σε ιδιωτικό χρέος και μετοχές ακινήτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Υπάρχει μια «σημαντική κυκλική επενδυτική ευκαιρία» στην επαναφορά των αποτιμήσεων των εμπορικών ακινήτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάικ.

Το πρώην στέλεχος της TPG Inc. Μάικλ Έιμπλ, ίδρυσε την Greykite, μια ευρωπαϊκή εταιρεία ακινήτων που υποστηρίζεται από την Capital Constellation.

Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά ελκυστικό σημείο του επενδυτικού κύκλου», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «παρατηρούμε αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας και αναστάτωσης, τα οποία, όμως, βρίθουν από ευκαιρίες».

Ορισμένες από αυτές τις ευκαιρίες μπορεί να βρίσκονται στη Γερμανία, η οποία υποφέρει από τη δική της κρίση στην αγορά ακινήτων.

Η Adler, η οποία έχει στοχοποιηθεί από short-sellers, είδε τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του συνδιευθύνοντος συμβούλου της, να παραιτούνται το 2022, όταν ένας εγκληματολογικός έλεγχος της εταιρείας δεν κατάφερε να διαψεύσει μια σειρά ισχυρισμών εναντίον της.

Ο Στέφαν Κίρστεν, στέλεχος της γερμανικής αγοράς ακινήτων ο οποίος έγινε γνωστός επιβλέποντας τα οικονομικά του κολοσσού Vonovia SE, επιστρατεύτηκε για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ως νέος πρόεδρος της Adler. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε, οι γιατροί του τον συμβούλευσαν τώρα να αποχωρήσει από την εταιρεία, η οποία παραμένει σε κρίση.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της γερμανικής Peach Property Group AG, Ρέτο Γκαρτσέτι, παραιτήθηκε τον Οκτώβριο, ακολουθούμενος από έναν άλλον διευθυντή.

Τα δύο στελέχη επικαλέστηκαν διφορούμενες απόψεις σχετικά με τη στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσουν. Η εταιρεία, πια, κάνει αγώνα δρόμου για εξορθολογισμό του ισολογισμού της, δεδομένης και της ραγδαίας πτώσης των τιμών η οποία έχει αυξήσει το σχετικό ποσοστό χρέους της.

Αλλαγές υπήρξαν επίσης στη γερμανική Corestate Capital Holding SA, πρώην στόχο της short-seller Muddy Waters, η οποία έκτοτε αναδιαρθρώθηκε και προχώρησε σε ανταλλαγή χρέους με μετοχές.

Η Adler, η Corestate και η SBB έχουν επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον τους από τους short-sellers.

Σημειωτέον πως οι μετοχές της Adler έχουν υποχωρήσει κατά 98% από την αρχική επιθετική κίνηση των short-sellers, ενώ η SBB έχει υποχωρήσει κατά 91% και η Corestate κατά 99%.

Διαβάστε ακόμη

Χαλίτ Σινγκιλλιόγλου: O μεγαλοεπιχειρηματίας από την Τουρκία που επενδύει τώρα στο Μεγανήσι

«Απόβαση» στο Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέοι στόχοι και η… επιχείρηση γοητείας των επενδυτών

Χένρικ Φρέντβιγκ: Κλειδί η «Νήσος» στο στρατηγικό σχέδιο του νέου επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ