Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την αποπληρωμή των δανείων διάσωσης της Ελλάδας από το πρώτο μνημόνιο πριν από το χρονοδιάγραμμα, εκπέμποντας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην έναρξη της δεύτερης θητείας του.

«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους », είπε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg Television στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μητσοτάκης κέρδισε με ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα τις εκλογές που έδωσαν στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει τις φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που υποσχέθηκε. Μεταξύ αυτών η μείωση του χρέους της Ελλάδας των 356 δισ. ευρώ (388 δισ. δολαρίων), το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι στόχος του είναι να ανακτήσει φέτος η χώρα την πιστοληπτική της ικανότητα, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρει το Bloomberg o Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη υποχώρησε η απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων της στο 3,42% από 3,56% νωρίτερα σήμερα ενώ στα 10ετή ομόλογα οι μεταβολές ήταν ελάχιοστες.

Η πρόωρη αποπληρωμή των λεγόμενων δανείων διευκόλυνσης (Greek Loan Facility) θα αποτελέσει και ένα συμβολικό βήμα για Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής με τη χώρα του να κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και να υποχρεωθεί σε  έξοδο από αυτήν. Ήδη τόσο Moody’s όσο και η Scope Ratings έχουν ανακοινώσει ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα.

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σαν να έχουμε ήδη επενδυτική βαθμίδα 

«Τα ομόλογά μας διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, ενώ τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα σημειώνουν πτώση 10 μονάδων βάσης σε περίπου 2,5%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων έφτασε τις -50 μονάδες βάσης, που είναι ιστορικά το χαμηλότερο επίπεδο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί τόσο ώστε να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία η οποία διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Η οικονομία σημαία στην προεκλογική εκστρατεία

Η οικονομία υπήρξε κεντρικός πυλώνας της προεκλογικής εκστρατείας του Μητσοτάκης, καθώς το ΑΕΠ της χώρας έχει ανακάμψει σχεδόν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2010, προ των μνημονίων. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή του 28% ενώ μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει φέτος άνοδο άνω του 39%.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνει το Bloomberg η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη λήξη τους και έχει αρχίσει να αποπληρώνει επίσης τα διμερή δάνεια GLF που χορηγήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ακόμη

Τζιμ Ο’Νιλ: Το μάθημα που μας δίδαξε η Ελλάδα – Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Επίδομα μητρότητας: Έρχεται αύξηση για 5.000 δικαιούχους – Οι μητέρες που θα επωφεληθούν

Χατζηδάκης- Στουρνάρας: «Συναντίληψη» για Οικονομία, τράπεζες, δημόσια οικονομικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ