Ο χρόνος τελείωσε για την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου. Τα ξημερώματα της Παρασκευής η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ρίξει κεφάλαια 20 δισ. ευρώ τόσο στη Banca Monte dei Paschi di Siena, όσο και σε άλλες τράπεζες μετά την αποτυχία συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων για τη διάσωσή τους από ιδιώτες επενδυτές.

Αφού γύρισε όλο τον κόσμο για πιθανούς επενδυτές, ο CEO Μάρκο Μορέλι δεν μπόρεσε να πείσει τους μικρο-ομολογιούχους να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με μετοχές ή να προσελκύσει μεγαλομετόχους όπως το fund του Κατάρ, ώστε να αγοράσουν κάποιο σεβαστό μερίδιο.

morelli

O Μάρκο Μορέλι

Το Bloomberg παρουσιάζει εν συντομία μερικά ορόσημα στην ιστορία της τράπεζας από τον 15ο αιώνα:

1472
Ίδρυση στην πόλη της Σιένα. Εκείνη την περίοδο ο μαύρος πυρετός είχε σκοτώσει τον μισό πληθυσμό της Τοσκάνης. Η τράπεζα ξεκίνησε έχοντας ως πρότυπο τα ενεχυροδανειστήρια των Φραγκισκανών μοναχών που εξυπηρετούσαν τους φτωχούς. Έτσι κι η τράπεζα εκδίδει δάνεια για τους αγρότες.

1624
Η Σιένα προσαρτάται στο Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης και η τράπεζα μετονομάζεται σε Monte dei Paschi, που στην κυριολεξία σημαίνει δανείζω βοσκοτόπια για να τονιστεί ότι επικεντρώνεται στον τομέα της γεωργίας.

1936
Στα ηνία της χώρας είναι ο Μπενίτο Μουσολίνι και η Monte Paschi μετουσιώνεται σε εταιρεία που ελέγχεται από τοπικούς πολιτικούς. Μέρος των κερδών της χρησιμοποιείται για την υποστήριξη δραστηριοτήτων του Δήμου όπως οι ιππικοί αγώνες της πόλης.

1995
Η τράπεζα γίνεται μετοχική και χωρίζεται σε δύο οντότητες: τη Banca Monte dei Paschi di Siena που είναι η γνωστή μας τράπεζα και τη Fondazione Monte dei Paschi di Siena, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η τελευταία αναλαμβάνει τον διοικητικό έλεγχο της τράπεζας και χρησιμοποιεί μερίσματα για να υποστηρίξει τα έργα δημοσίου συμφέροντος σε τομείς όπως επιστήμες, τέχνες, εκπαίδευση και υγεία.

1999
Η μετοχή της Monte Paschi εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο ιταλικό χρηματιστήριο με τιμή 3,85 ευρώ, ενώ η ζήτηση για τη μετοχή υπερβαίνει κατά 10 φορές το προσφερόμενο ποσό.

Νοέμβριος 2007
Η Monte Paschi γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας από πλευράς assets μετά την αγορά της Banca Antonveneta από τη Banco Santander για 9 δισ. ευρώ σε μετρητά
Η τιμή ήταν 36% πάνω από την αυτήν που είχε προσφέρει η Santander στην Antonveneta όταν αγόρασε την ιταλική τράπεζα λίγες εβδομάδες πριν από την ABN Amro.

2008
Ο πρόεδρός της, Τζουζέπε Μουσάρι, δικηγόρος χωρίς τραπεζική εμπειρία, χρησιμοποιεί παράγωγα για την αντιμετώπιση των ζημιών που ξεπερνούν τα 925 εκατ. δολ. από το deal με την Antonveneta και άλλες συμφωνίες.
Καταβάλει στη Merrill Lynch, τη JPMorgan και τη Deutsche Bank πάνω από 200 εκατ. δολ. σε αμοιβές για συμβόλαια παραγώγων.

2009
Παίρνει 1,9 δισ. ευρώ σε κρατική βοήθεια για κεφαλαιακή ενίσχυση

mont1

Ιανουάριος 2012
Παραιτείται ο Μουσάρι

Ιανουάριος 2013
Ρεπορτάζ του Bloomberg ότι η Monte Paschi χρησιμοποίησε παράγωγα 2 δισ. ευρώ από τη Deutsche Bank για να κρύψει ζημιές προκαλέι εθνική οργή και ξεκινά ποινική έρευνα.

Φεβρουάριος 2013
Λαμβάνει κρατική στήριξη 4,07 δισ. ευρώ

Νοέμβριος 2013
Η ΕΕ εγκρίνει σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει και κρατική διάσωση, την πώληση 3 δισ. ευρώ σε μετοχές και τη μείωση εργαζομένων κατά 8.000 άτομα.

Απρίλιος 2014
Αυξάνει την πώληση μετοχών που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο στα 5 δισ. ευρώ.

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2014
Αποτυγχάνει στα stress tests της ΕΚΤ και προκύπτει ότι έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των τραπεζών.
Δέχεται σχέδιο άντλησης 2,5 δισ. ευρώ από επενδυτές
Ο Μουσάρι και άλλα πρώην στελέχη καταδικάζονται σε φυλάκιση 3,5 ετών για παρεμπόδιση των ρυθμιστικών αρχών
Κάνουν έφεση

31 Δεκεμβρίου 2015
Η Monte Paschi έχει 52 δισ. δολ. σε κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της, με προβλέψεις για κάλυψη λιγότερο από το 50% των θέσεών της.

Φεβρουάριος 2015
Η τράπεζα αυξάνει το ποσό κεφαλαίου που θα συγκεντρώσει σε 3 δισ. ευρώ

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016
Η μετοχή της Monte Paschi υποχωρεί 61% εν μέσω sell off στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.
Της ζητείται να προσκομίσει στοιχεία μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ιούνιος
Η Ιταλία ξεκινά συνομιλίες με την Κομισιόν επί σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi που μπορεί να περιλαμβάνουν και άρση απαγόρευσης της χρήσης κρατικών κεφαλαίων

4 Ιουλίου
Αποκαλύπτει ότι η ΕΚΤ απαιτεί την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ (=40% του συνόλου) εντός τριετίας

monte3

29 Ιουλίου
Τα στρες τεστ δείχνουν ότι στο χειρότερο σενάριο τα κεφάλαιά της θα εξανεμιστούν
Ανακοινώνεται σχέδιο συγκέντρωσης 5 δισ. ευρώ από πώληση μετοχών
Το ιταλικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι δεν θα χρειαστούν κρατικά κεφάλαια
Το σχέδιο περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 27,7 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, που θα ομαδοποιούνται σε τίτλους και θα πωλούνται σε επενδυτές

8 Σεπτεμβρίου
Ο CEO Φαμπρίτσιο Βιόλα συμφωνεί να αποχωρήσει τη στιγμή που η τράπεζα θέτει σε εφαρμογή την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης., σε μια ένδειξη ότι υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες για τη διαδικασία.

14 Σεπτεμβρίου
Ο Μάρκο Μορέλι γίνεται νέος CEO και δεσμεύεται να ολοκληρώσει την ανεκεφαλαιοποίηση. Ο πρόεδρος Μάσιμο Τονόνι παραιτείται.

25 Οκτωβρίου
Ο Μορέλι ξεκινά σειρά roadshows για να μαζέψει προσφορές. Σε έξι εβδομάδες κάνει συναντήσεις με funds σε Νέα Υόρκη, Κατάρ, Ευρώπη, Ασία.

Νοέμβριος
Αυξάνονται οι πιέσεις και οι Ιταλοί ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα. Οι επενδυτές αγωνιούν για το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν κόκκιν αδάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ

4 Δεκεμβρίου
Οι Ιταλοί λένε «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ρέντσι

6 Δεκεμβρίου
Ο Μορέι πείθει τους ομολογιούχους να ανταλλάξουν 1 δισ. ευρώ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με μετοχές

8 Δεκεμβρίου
Η Monte Paschi ζητά από την ΕΚΤ για παράταση στον χρόνο πώλησης μετοχών

9 Δεκεμβρίου
Η ΕΚΤ αρνείται την παράταση – Πτώση άνω του 10% για τη μετοχή της Monte