Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

«Θα ήταν πρόωρο να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια ή να γίνουν εικασίες για τέτοια βήματα», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης την Τρίτη στη Λευκωσία. «Δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία για τη στάση, αλλά και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί».

Η ΕΚΤ έχει πιθανότατα ολοκληρώσει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της και θα διακόψει για δεύτερη συνεχή φορά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ενώ η αγορά ποντάρει ήδη σε μειώσεις των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια ακόμη αύξηση είναι ακόμη πιθανή και ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις.

Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί δραματικά από την κορύφωσή του στο 10,6% πέρυσι στο 2,9% τον Οκτώβριο, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι το τελευταίο μίλι προς τον στόχο του 2% θα διαρκέσει περισσότερο και ότι οι επιδράσεις της βάσης θα ωθήσουν πράγματι προς τα πάνω την αύξηση των τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

«Ενώ ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Νάγκελ. «Οι αποπληθωριστικές επιδράσεις της πτώσης των τιμών της ενέργειας έχουν διαλυθεί και εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από το επίπεδο-στόχο μας. Και αναμένουμε έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά μας, με σκαμπανεβάσματα στον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, η ήδη προβληματική οικονομία αρχίζει τώρα να αισθάνεται τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης. Ενώ ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί, οι πρώτες ρωγμές ήδη φαίνονται: Η παραγωγή στο κράτος των 20 νομισμάτων συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και οι απαισιόδοξες έρευνες για τις επιχειρήσεις κάνουν μια ύφεση να φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η ευρωζώνη θα γλιτώσει οριακά από μια τέτοια μοίρα με στασιμότητα το τρέχον τρίμηνο.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια ‘σκληρή προσγείωση’», δήλωσε. «Η σφιχτή αγορά εργασίας, τα χαμηλά επίπεδα χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ζωηρή επενδυτική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «ήπια προσγείωση”».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα 27/11 στους ευρωπαίους νομοθέτες ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται σύντομα να επανεξετάσουν το χαρτοφυλάκιο πανδημοτικών ομολόγων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) και να επανεξετάσουν το χρονικό διάστημα για το οποίο θα αντικαταστήσουν τους τίτλους που λήγουν.

Σύμφωνα με την τρέχουσα καθοδήγηση, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος PEPP θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το κρίσιμο είναι ότι μπορούν να αναπτυχθούν με ευελιξία σε όλες τις δικαιοδοσίες για να αντιμετωπιστεί τυχόν κατακερματισμός στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, γι’ αυτό και ακόμη και ορισμένοι “γερακίσιοι” αξιωματούχοι διστάζουν να αφήσουν το εργαλείο.

«Είναι σαφές για μένα ότι ο μεγάλος ισολογισμός θα πρέπει να συρρικνωθεί περαιτέρω σημαντικά», δήλωσε ο Νάγκελ.

Διαβάστε ακόμη:

Η μεγάλη ανατροπή – Όχι πια PIIGS: Αγαπημένα των αγορών τα ελληνικά και τα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης

Γερμανία: Ανακάμπτει αλλά παραμένει χαμηλά η εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ