search icon

Bloomberg

Η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει: Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξή της

Η ισοτιμία δολαρίου – λίρας ανέρχεται σήμερα σε 19,2 λίρες/δολάριο

Στη λήψη νέων μέτρων προστασίας της λίρας προχωράει η κεντρική τράπεζας της Τουρκίας, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τη διακράτηση ξένων νομισμάτων στις τοπικές τράπεζες.

Η νέα δέσμη μέτρων έρχεται να ενισχύσει το ήδη υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο για την αύξηση των αποταμιεύσεων σε λίρες, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του εγχώριου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, εφόσον μια εμπορική τράπεζα δεν διαθέτει το 60% των καταθέσεων σε λίρες, είναι αναγκασμένη να «σταθμεύει» το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα και τα κεφάλαια συμμετοχής, με διάρκεια έως ένα έτος, θα αυξάνεται από 25% σε 30%.

Παράλληλα, θα πρέπει να αγοράζει 7% περισσότερα κρατικά ομόλογα τοπικού νομίσματος, εφόσον παραβιάζει τον κανόνα του 60%.

Η διεύρυνση της χρήσης του τοπικού νομίσματος στις τραπεζικές καταθέσεις είναι καίριας σημασίας για τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της λίρας.

Αυτήν την στιγμή, μόλις το 59,2% των καταθέσεων βρίσκεται σε εγχώριο νόμισμα. Κι όλα αυτά, ενώ η γειτονική χώρα βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, κάτι που αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ισοτιμία δολαρίουλίρας ανέρχεται σήμερα σε 19,2 λίρες/δολάριο, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (19,4 λίρες/δολάριο). 

Διαβάστε ακόμα

Ο Ραγκούσης, ο ΓΑΠ, ο ΔΟΛ (μια διδακτική ιστορία) το ξεκαθάρισμα στο Χρηματιστήριο και η 200άρα του Ντίνου!

Μύκονος: Οι πλειστηριασμοί και οι αυθαιρεσίες που… βγάζουν μάτι (pics)

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Exit mobile version